Intervenţia patriarhului Kirill în politica de la Moscova
Kirill a spus că Guvernul de la Moscova ar trebui să asculte dorinţele societăţii şi să corecteze cursul evenimentelor. S-ar părea că patriarhul se situează de partea protestatarilor, care cer anularea alegerilor parlamentare de anul trecut şi repetarea scrutinului. Avertismentul ierarhului cuprinde şi o parte extrem de interesantă: Kirill a spus că Rusia nu îşi poate permite o nouă revoluţie. Oare există un potenţial revoluţionar în Rusia?
Situaţia din societatea rusească trebuie să fie una extrem de pensionată, dacă însuşi patriarhul Kirill a simţit nevoia să intervină. Manifestaţiile de până acum nu au avut o amploare deosebită, cel mai probabil din cauza anotimpului. Însă faptul că nu au fost întrerupte şi că mobilizarea socială continuă ar putea constitui semne rele pentru regimul lui Vladimir Putin. Pentru 4 februarie se anunţă o nouă manifestaţie de amploare în întreaga Rusie. Guvernul de la Moscova a reacţionat destul de stăpânit la protestele de până acum, fără să folosească forţa într-un mod excesiv. Violenţa guvernamentală ar fi dus la o şi mai mare mobilizare socială. Deocamdată, Putin încearcă să câştige timp pentru alegerile din martie. Dacă va reuşi să ţină sub control protestatarii până la data alegerilor prezidenţiale, Vladimir Putin va rămâne multă vreme de acum încolo stăpânul absolut al Rusiei.
Mişcarea de protest împotriva lui Putin nu are în acest moment nişte lideri recunoscuţi. Sau cel puţin nu are nişte lideri vizibili. Solicitarea protestatarilor este una bine definită – anularea alegerilor parlamentare şi repetarea lor –, însă îndeplinirea acestei cereri ar duce pur şi simplu la dispariţia regimului Putin. Este greu de crezut că actuala mişcare de protest va putea produce un candidat la preşedinţie până în luna martie, candidat cu şanse reale să-l învingă pe Putin. La fel de greu de crezut este că protestatarii se vor alinia cu toţii în spatele unuia dintre ceilalţi candidaţi. Până acum sondajele de opinie au arătat că Putin nu va câştiga alegerile din primul tur – astfel că o creştere a intensităţii protestelor va face ca alegerile din martie să fie şi mai dificile pentru actualul ţar.
După toate aceste calcule şi presupuneri politice, se vede mai limpede că temerea patriarhului Kirill cu privire la izbucnirea unei revoluţii este destul de întemeiată. Rusia nu deţine în acest moment mecanisme şi instituţii care să îi permită evitarea unui haos generalizat în momentul în care Putin ar scăpa situaţia de sub control. Singura şansă de stabilitate a Rusiei pare să fie Putin – şi în acelaşi timp creşte numărul celor nemulţumiţi de Putin. Dintre toate partidele ruseşti, doar comuniştii deţin structuri şi ideologie capabile să se opună lui Putin – ceea ce face ca alternativa unei schimbări de putere să fie una îngrijorătoare pentru întreaga lume. Patriarhul Kirill are dreptate să se teamă că, odată scăpate de sub control, protestele de la Moscova ar putea distruge actuala formă politică a Rusiei.