Economie

Intervenţia Rusiei în Ucraina printre cele mai mari amenințări pentru economie

Ei au luat în calcul probabilitatea că acestea să devină realitate, dar şi ce efecte ar avea, iar apoi le-au ierarhizat, potrivit Business Insider. Fiecare scenariu a fost notat în funcţie de cât de tare va afecta economia globală, punctajul maxim fiind 25.

5. Jihadiştii

Punctaj: 12

Statul Islamic cucereşte tot mai mult teren în Siria şi Irak. În acelaşi timp, noi recruţi se alătură grupării jihadiste în fiecare săptămâna. De asemenea, structura să descentralizată îi permite să se concentreze pe mai multe ţinte.

"Dacă această spirală de atacuri şi contraatacuri va continuă să escaladeze, atunci fără îndoială va afecta atât încrederea investitorilor în regiunile respective, cât şi cea a consumatorilor. În final, efectul se va vedea pe pieţele financiare din toată lumea, inclusiv în cele europene şi americane", se arată în analiză EIU.

Cum e viaţă în "capitală jihadiştilor" din Balcani, de unde vin mulţi adepţi ai Statului Islamic

4. Schimbări în politică monetară

Punctaj: 16

Analiştii se aşteaptă că Rezervă Federală să crească dobânda de politică monetară. Investitorii vor fi cu ochii pe această mişcare, deoarece reprezintă o întoarcere la 180 de grade faţă de strategia băncii centrale a Statelor Unite din ultima vreme.

"Statele vulnerabile sunt acelea care au deficite mari (fiscale şi de cont curent). De asemenea, vor fi afectate şi naţiunile cu probleme legate de stabilitatea politică şi monetară sau cele care depind foarte mult de exporturile de materii prime", potrivit raportului.

Astfel, Turcia, Africa de Sud, Rusia şi Venezuela ar trebui să se pregătească de pe-acum de o lovitură.

3. Intervenţia Rusiei în Ucraina

Punctaj: 16

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat în ultimul an, pe fondul conflictului militar din estul Ucrainei. Uniunea Europeană a reînnoit sancţiunile, iar Kremlinul a contraatacat. De exemplu, a decis să distrugă toată mâncarea introdusă în ţară din statele "duşmane".

"Slăbirea relaţiilor comerciale cu UE şi SUA va afecta în continuare economia Rusiei şi, pe de altă parte, va contribui la scăderea producţiei industriale în ţările din centrul şi estul Bătrânului Continent", avertizează specialiştii EIU.

2. China

Punctaj: 20

Investitorii nu privesc cu ochi buni decelerarea economiei chineze şi nici scăderea preţurilor materiilor prime ori tensiunile de pe bursele asiatice.

"Având în vedere dependenţă tot mai mare a producătorilor şi retailerilor occidentali de ţările în curs de dezvoltare, un declin continuu în statele emergente va avea efecte grave pentru UE şi SUA – mult mai mari decât cele din anii trecuţi", se arată în raportul EIU.

1. Grexit

Punctaj: 20

Analiştii EIU susţin că ieşirea Greciei din zona euro e foarte probabilă în 2016, având în vedere dificultăţile pe care partidul Syriza, aflat la guvernare, le va avea în ceea ce priveşte implementarea măsurilor de austeritate, necesare pentru încheierea unui nou acord de finanţare cu creditorii internaţionali.

Dacă Grexit-ul va avea loc, atunci şi alte ţări din uniunea monetară vor suferi aceeaşi soarta că elenii, lucru ce va duce la destabilizarea economiei globale.

"Sistemul financiar va înregistra pierderi uriaşe, iar economia globală va fi trântită într-o recesiune adâncă", arată specialiştii citaţi.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *