Interviu cu Ștefan Miron: Cu ce pornim spre Europa și ce facem când ajungem acolo?
Recent, a fost lansat la Chișinău proiectul cultural al Centrului Cultural VATRA. E o acțiune inedită pentru R. Moldova. Despre esența și importanța acestui proiect unic discutăm cu Ştefan Miron, unul dintre managerii proiectului. Ştefan Miron a absolvit Universitatea din București, Facultatea Ştiințe Politice, tot aici luându-și și masteratul în studii europene. Este unul dintre fondatorii Organizației Studenților Basarabeni, organizaţie al cărei preşedinte a fost ales pentru două mandate. Activând în cadrul OSB Bucureşti l-a întâlnit pe Nicolae Avram, originar din R. Moldova, un om care nu este indiferent față de soarta și destinul țării noastre. În colaborare și cu sprijinul lui Ştefan Miron a organizat multe evenimente culturale, antrenând tineri basarabeni. Din colaborarea cu N. Avram a și apărut ideea acestui proiect.
– TIMPUL.: De ce această denumire – Centrul Cultural VATRA?
– Ștefan MIRON.: Vatra este locul unde ne-am născut, casa părintească, satul natal, Vatra este țara. De la Vatra se pornește totul și deoarece în ultimii ani am cam început să o uităm, trebuie să ne întoarcem la ea, la Vatra, R. Moldova, doar astfel vom putea urni carul din loc. Putem să vorbim foarte mult că e sărăcie, nevoie, salarii mici, dar dacă n-o să ne întoarcem cu sufletul la Vatră, nu o să reușim. Acesta este și scopul proiectului nostru – să ne reîntoarcem la Vatră prin cultură.
– T.: Ce este și cum a apărut proiectul „Moldova, Cultură și Destin European” și Centrul Cultural VATRA?
– Ș.M.: Ideea proiectului „Moldova, Cultură și Destin European” a pornit din rândul tinerilor fiind susţinut de societatea civilă, mediul privat și de mulți oameni de cultură, savanți etc. Problema e următoarea: mergem spre EU, se semnează Acordul de asociere etc., dar mai departe ce facem? Mulți cred că după asocierea la UE va veni cineva să ne rezolve problemele. Lucrând la acest proiect şi analizând îndeaproape
Problemele, am ajuns la spusele marelui istoric N. Iorga: „Fără steag de cultură un popor e o gloată, nu o oaste.”
– T.: Ați revenit la Vatră. Cum explicaţi acest fenomen: toți pleacă, dumneata revii?
– Ș.M.: Noi, tinerii, trebuie să fim promotorii proiectului de integrare a Moldovei, anume noi, tinerii, trebuie să schimbăm mentalitățile învechite din societatea moldoveană, anume noi, tinerii, trebuie să îngropăm prejudecata că în R. Moldova este imposibil de a realiza ceva. VATRA este cheia tuturor succeselor, inclusiv în domeniul promovării produselor etno-culturale și artistice.
– T.: În ce măsură acest proiect este sprijinit de organele statale?
– Ș.M.: Deviza noastră e cea a lui A. Lăpuşneanu – „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau” – dar ne dorim, bineînțeles, o conlucrare activă cu organele statului. Trebuie să se știe că produsul etno-cultural artistic este unul greu de valorificat, instituțiile care activează în acest domeniu se confruntă cu mari probleme care țin de management și de lipsa unei gândiri europene. Prin acest proiect dorim să demonstrăm societății că există oportunități de valorificare a acestei zone.
– T.: Noi, ziariștii, cunoaștem bine realitățile din R. Moldova. Ce vă face să credeți că veți reuși pe acest segment, destul de complicat?
– Ș.M.: Indiferent ce produs dorim să valorificăm, cultural sau material, în comparație cu piețele din UE, în R. Moldova există mai mari posibilități de promovare, în special pe segmentul etno-cultural și artistic, care la noi nu este valorificat. Ideea de unitate prin diversitate trebuie să stea la baza integrării noastre în spațiul unic european, anume prin valorificarea culturii și a obiceiurilor noastre. Din păcate, instituțiile noastre culturale nu au reușit să-și adapteze produsul lor cultural la cerințele pieței. Neadaptarea acestui produs la cerințele pieței îi determină pe tineri să nu mai consume produsul oferit de instituțiile noastre culturale. Aceasta e problema cea mai gravă.
– T.: Cine stă, politic, în spatele vostru?
– Ș.M.: Nu avem nicio culoare politică, categoric. Desigur, noi nu putem fi în afara politicii statului, dar politicul trebuie să vină spre noi, nu invers. Noi mizăm pe sprijinul societății civile și facem apel către toată societatea, către toate etniile să sprijine acest proiect.
– T.: Cititorii ar dori să afle, la modul concret, ce conține acest proiect?
– Ș.M.: Proiectul prevede organizarea a cinci Festivaluri Internaționale, care se vor desfășura anul acesta: primul este Festivalul Medieval, care va fi organizat în perioada 31 mai – 1 iunie, iar al doilea e Festivalul Muzical „Poiana Dragostei”, protagonist fiind Eugen Doga. Al treilea va fi Festivalul Etno-Balcanic care se va desfășura în perioada 4-6 iulie. Prin intermediul acestui festival vom stimula interesul turistic pentru R. Moldova. Antrenând companiile de turism și agențiile internaționale, vom contribui la promovarea imaginii Moldovei peste hotare. De asemenea, vom fi coorganizatori la o serie de evenimente în cadrul Complexului Etno-Cultural VATRA, cum ar fi Festivalul Iei, care se va desfășura pe data de 8 iunie, eveniment organizat de Ministerul Culturii. Un alt eveniment important va fi Festivalul Paradisul Toamnei din 25-26 octombrie. Vom încheia anul 2014 cu sărbătorile de iarnă, cu Festivalul „Satul de Crăciun”.
– T.: Am înțeles că prin acest proiect veniți cu un produs cultural adaptat la toate vârstele și gusturile. Cum îi veți convinge pe tineri să „guste” din el?
– Ș.M.: Conținutul proiectului nostru cultural prevede un șir de evenimente și pentru generația tânără, inclusiv distracții de noapte, dar și pentru reprezentanții tuturor minorităților naționale din R. Moldova.
– T.: Încercați și o conlucrare cu mediul de afaceri din R. Moldova?
– Ș.M.: Scenariul evenimentelor preconizate la Complexul etno-cultural VATRA prevede transformarea pe parcursul acestui platou într-un parc industrial pe segmentul etno-cultural artistic. Am stabilit deja relații de parteneriat cu Uniunea Meșterilor Populari din Republica Moldova care s-au angajat să participe cu produsul lor artizanal. Ne punem speranța că mass-media ne va ajuta la promovarea și valorificarea proiectului nostru.
– T.: Vorbeați la început despre domnul Nicolae Avram? Care este aportul dumnealui la realizarea acestui proiect?
– Ș.M.: Domnul Avram este prima persoană din mediul de afaceri privat din R. Moldova și România care ne-a sprijinit în elaborarea acestui proiect, devenind, automat, și unul din inițiatorii lui. Domnia Sa contribuie la valorificarea Complexului, platou special amenajat pentru desfășurarea evenimentelor prevăzute în proiect. Domnul Avram a încurajat echipa de tineret pe care am format-o în sânul Centrului Cultural VATRA, împreună cu el vom demonstra că produsul nostru etno-cultural are valoare autentică la nivel european și poate fi adaptat condițiilor moderne de management.
– T.: Presa a scris că aveți sprijinul mai multor personalități din domeniul artei, atât din tară, cât și din afara ei?
– Ș.M.: Majoritatea personalităților din R. Moldova au acceptat să participe și să sprijine acest proiect. Îi voi menționa doar pe
câțiva: Mihai Munteanu, Eugen Doga, Florin Piersic, Constantin Tănase, Vasile Iovu, Mihai Ciobanu, Petre Neamțu, Gheorghe Duca, Olga Ciolacu, Ion Suruceanu, Ninela Caranfil și mulți alții…
– T.: Unde este situat Complexul și cum ajungem acolo?
– Ș.M.: Complexul etno-cultural VATRA se află la 30 km de Chișinău, pe traseul Chișinău-Ungheni, într-o zonă rurală pitorească. Vizitatorii vor avea posibilitatea să savureze bogata noastră bucătărie națională, vor putea achiziționa creațiile meșterilor noștri populari, pentru doritorii de a se plimba în aer liber am creat o gamă întreagă de servicii… Pentru persoanele care posedă autoturisme am pregătit un spațiu imens de parcare. Conlucrăm și cu companiile de transport, care ne vor acorda serviciile lor în perioada festivalurilor.
– T.: Și ultima întrebare, cea mai „sensibilă”…
– Ș.M.: Am înțeles… Accesul va fi pe bază de bilet care va costa circa 50 de lei, în funcție de eveniment. Copiii până la 7 ani vor intra gratuit. Începutul programului – ora 12:00. Acum lucrăm la crearea rețelei de reprezentanți de vânzări de bilete pe tot teritoriul R. Moldova. Varianta online a biletelor este deja posibilă.
Pentru informații suplimentare accesați site-ul www.vatrafest.com, pagina de Facebook www.facebook.com/vatrafestmoldova, la adresa de email: contact@vatrafest.com, și la nr de telefon: 079551133, 022 222 552, 022 226 503.
Mă adresez încă o dată către toată societatea civilă, de a ne consolida în jurul acestui proiect vital pentru soarta și viitorul țării noastre, Republica Moldova. Ne adresăm totodată către administrația publică centrală și locală, pentru a ne sprijini prin toate mijloacele publice locale. Un apel aparte dorim să-l facem către toți cetățenii ca să participe la realizarea acestui proiect.
– T.: Așteptăm cu nerăbdare primul festival și vă dorim succese.
– Ș.M.: Vă mulțumim și contăm pe sprijinul dumneavoastră, a întregii prese.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!