Interviu

(INTERVIU) De la „Tom și Jerry” la propria carte cu ilustrații

– Cum ai descoperit pasiunea ta faţă de pictură şi grafică?
– De mic copil am avut o pasiune pentru desen. Evident că majoritatea copiilor au această pasiune, dar important este să ai în preajmă persoane care să-ţi descopere şi susţină vocaţia. Un rol major i se datorează familiei mele care m-a încurajat de mică. De asemenea, un privilegiu pentru mine a fost să am un unchi şi o mătuşă artişti, pe care îi consider şi primii mei dascăli. Tot ei au fost cei care mi-au sugerat să-mi fac studiile la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru”.

– Comparând Facultatea de Arte Plastice şi Design a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, specializarea Design Grafic, cu Cambridge School of Art („Școala de Arte Cambridge”- n.red.), unde îţi faci studiile la moment, care sunt asemănările, dar şi diferenţele?

– Desigur că metodele de instruire diferă atât la fiecare universitate, cât și la fiecare profesor. Contează şi diferenţele culturale ale ţării respective. Anglia are specificul ei în domeniul graficii de carte pentru copii, chiar și în comparație cu alte state europene, precum Italia, Franţa și Belgia.
Este un pic mai greu să compar experienţa mea de studentă de aici cu cea din Moldova. Fiind un student masterand în Anglia, aveam un program mult mai liber şi mai independent în comparație cu un student de la licenţă. Acest curs este unul de nişă, concentrat anume pe ilustraţia de carte, fapt care-ți oferă șansa să te dedici 90 la sută proiectelor de specialitate. În R. Moldova, în schimb, era o problemă să fac faţă tuturor obiectelor de studiu, care nu întotdeauna erau importante în dezvoltarea mea ca artist.



– Ce te-a ajutat să-ți dai seama că ești interesată de ilustraţii în cărţi pentru copii?

– O mare influenţă asupra mea au avut-o filmele animate, cum ar fi „Tom și Jerry”, „Dexter’s Laboratory” sau clasicele de la Disney. Acesta a fost, probabil, primul contact cu arta de masă a Occidentului. Văzusem un alt domeniu în care un artist îşi poate folosi abilităţile. Aveam şi ideea să mă apuc de animaţie, dar am decis totuși că ilustraţia de carte pentru copii mi-ar fi cea mai potrivită ca specialitate.

– Ce autori ai avut ocazia să cunoşti în timpul activităţii tale?

– Este emoţionant să observi cum, fiind student la o universitate de peste hotare, te poate aduce în preajma unor persoane pe care nici nu visai să-i cunoşti vreodată. Îmi amintesc când descoperisem cărţile lui Martin Salisbury, despre ilustrarea cărţilor pentru copii, şi cât de entuziasmată eram să descopăr că există şi acest curs fondat de el la Școala de Arte Cambridge. Acum, fiind studenta lui, înţeleg cât de realizabile pot fi unele vise. Ilustratori că Sir Quentin Blake, Anthony Browne, David Hughes, Marta Altes, Beatrice Alemagna sunt doar câţiva din cei care fie au ţinut un discurs la universitate, fie mi-au fost chiar tutori.

– Prima ta carte urmează să fie publicată în septembrie 2014. Care este subiectul cărții?

– Prima mea carte va fi publicată în Anglia și va conține poezia „Snow” (Zăpadă) a scriitorului englez modern Walter de la Mare. După cum sugerează şi titlul lucrării, poezia este despre iarnă şi zăpadă care se aşterne în straturi groase peste natură. Poezia e destul de melancolică, dar care mi-a oferit ocazia să contribui la contextul ei prin ilustraţii. Sarcina mea nu a fost doar să ilustrez textul existent, dar şi să îmbogăţesc cartea cu mai multe acţiuni, cum ar fi copiii jucându-se în zăpadă, pregătirile de Crăciun, sosirea lui Moş Crăciun etc.



– Cum ai fost descoperită de Editura „Faber and Faber”? Dar de Editura „Litera”?

– În fiecare an, în Bologna se organizează Bologna Children’s Book Fair, un târg de carte la care se expun edituri din circa 60 de ţări. Este un eveniment la care edituri, agenţi, autori şi ilustratori fie vând drepturi de autor, fie fac noi contacte şi relaţii. La acest târg, universitatea a organizat propriul pavilion, unde am avut şansa să îmi expun şi eu lucrările. După expoziţie, am fost contactată de editura în cauză, cu o propunere de colaborare.
Colaborarea cu Editura „Litera” a început cu puţin timp înainte să plec la masterat în Anglia. Am înţeles de la profesorul meu că „Litera” era în căutare de ilustratori, le-am expediat portofoliul meu, după care am început o colaborare pentru câteva cărţi educaţionale, iar la moment finalizez ilustraţiile pentru câteva din poeziile maestrului Grigore Vieru.

– Este populară lectura în rândurile copiilor din Anglia?

– Da! Copiii sunt educaţi de mici să iubească lectura, iar cărţile care li se oferă nu sunt doar educative, dar şi distractive. Copiilor le place ceea ce citesc. Îmi plac, în special, lansările de carte, unde copiii şi părinţii lor se îmbulzesc să obţină autografe de la autori, fac o sărbătoare din apariţia unei noi cărţi.

– Luând în considerare dezinteresul tinerilor din R. Moldova faţă de lectură, crezi că ilustraţiile ar putea participa la popularizarea cărţii?
– Desigur, ilustraţiile au un impact foarte mare asupra cititorilor, în special a copiilor. Pentru cei mici imaginea este mult mai importantă decât textul, ei percep şi „citesc” cu ajutorul imaginilor. Dacă ilustraţiile nu vor atrage cititorul, atunci în foarte puţine cazuri textul o va face singur.

– Ce proiecte ai pe viitor?

– Continui să ilustrez lucrări ale scriitorilor români pentru Editura „Litera”, dar și să colaborez cu „Faber and Faber” pentru alte cărţi. Mâine, în Londra va avea loc vernisajul expoziţiei de absolvire a promoţiei 2014, din care fac parte şi eu, și aştept acest eveniment cu nerăbdare!

– Mulţumesc pentru interviu şi succes!

– Vă mulţumesc, plăcerea a fost de partea mea!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *