Interviu

(INTERVIU) ”Nu există țări bogate și țări sărace. Sunt țări bine conduse și țări rău conduse”

Dorel Nasui este fondatorul și directorul executiv al întreprinderilor ”American International Radio” și ”Safemobile”, companii din domeniul tehnologiilor avansate. Este membru al Colegiului de Administrare al Universității de Stat din Chicago și al Societății Onorifice Internaționale de Administrare a Afacerilor ”Delta Mu Delta”.

Inaugurarea Domnul Nasui în funcție de Consul Onorific al Republicii Moldova la Illinois a avut loc la 21 noiembrie 2014. Pe 2 mai 2015 Domnul Nasui a oficiat lansarea ediției a doua a Convenției Moldo-Americane, care a avut loc în Chicago, Illinois.

Acesta va vizita Chișinăul în perioada 19-20 mai și va avea întâlniri cu reprentanți ai Guvernului și oameni de afaceri pentru a promova interesele Republicii Moldova în SUA.

L-am rugat pe domnul Nasui sa împărtășească cîteva idei despre Consulatul Onorific, Convenția Moldo-Americană, dar și sporirea atractivitatii Republicii Moldova pentru atragerea investițiilor străine.

Care sunt obiectivele majore ale Consulatului Onorific al Republicii Moldova în Chicago? Care sunt sarcinile de bază ale Consulului Onorific al Republicii Moldova în Illinois?

Obiectivul de bază al Consulatului Onorofic al Republicii Moldova în Illinois este dezvoltarea relațiilor comerciale, culturale și comunitare bilaterale. Consulatul Onorific din Illinois, spre deosebire de funcțiile unui consulat, nu este împuternicit cu funcții de documentare și legalizare. Sarcinile mele, în funcție de Consul Onorific, țin de facilitarea relațiilor comerciale între cei ce doresc să investească în Moldova, oferirea suportului la nivel local pentru delegațiile din Moldova și colaborarea cu diverse organizații locale pentru a spori prezența comunității moldave în Illinois.

Care a fost implicarea Consulatului Onorific în organizarea ediției a doua a Convenției Moldo-Americane din Chicago? De ce este important să se organizez așa tip de evenimente în Statele Unite?

Consulatul Onorific, fiind partenerul acestui eveniment a oferit întregul suport ca oraș gazdă al ediției a doua a Convenției Moldo-Americane. Am conlucrat activ cu organizatorii, Moldova AID și NOROC Events & Promotions, în identificarea sponsorilor, am oferit suport logistic, spațiu, extinderea rețelei.

Organizarea evenimentelor de tipul acestuia este importantă nu numai prin aducerea împreună a liderilor din ambele țări. Este la fel de important să demonstrăm că comunitatea moldovenilor din Illinois este în creștere atât numeric, dar mai ales în unitate și coeziune. Așa cum comunitatea moldovenilor din Chicago este cea mai numeroasă din America de Nord, acest eveniment a contribuit la sporirea prezenței deja destul de vizibile a comunității și la încurajarea implicării și a altor persoane.

Cum apreciați desfășurarea Convenției, per ansamblu? Au fost atinse obiectivele stabilite?

Cred că Convenția a fost extrem de bine organizată și foarte fructuoasă în obiective. Aceasa a reunit persoane importante și a lansat discuții relevante despre Moldova și colaborarea internă.

Pe lângă dialogul deschis, Convenția a permis participanților să formeze o rețea și relații care se vor transforma în eforturi de cooperare care se vor extinde în diferite părți ale Americii de Nord și, bineînțeles, și în Republica Moldova.

Dacă puteți să ne spuneți, pe scurt, care au fost principalele concluzii ale acestei ediții?

După părerea mea, concluzia principală a Convenției a fost că avem persoane foarte talentate și dedicate care sunt dispuși să ajute Republica Moldova. Convenția a demonstrat că avem minți și resurse pentru a consolida comunitatea și pentru a face diferența atât aici, cât și în Moldova. Acum avem nevoie doar de un plan.

Prin formarea unui grup dedicat dezvoltării Moldovei, Convenția a reaprins pasiunea oamenilor de a ajuta și a demonstrat că comunitatea este în creștere, ceea ce va produce efecte pozitive pe termen lung.

Au fost trasate planuri/obiective pentru edițiile viitoare?

Nu sunt în poziția de a comenta obiectivele de viitor ale Convenției. Voi menționa doar că pe lângă facilitarea discuțiilor între persoanele cheie, sper că va crește influența comunității cetățenilor moldoveni care locuiesc în orașul-gazdă.

Ce puteți spune despre specificul Diasporei moldovenilor din partea de Midwest, în deosebi din Chicago? De cînd sunteți membru activ și al diasporei romane, considerați aceste două diaspore fiind diferite? Prin ce diaspora modoveneasca difera de alte diaspore din regiune?

Diaspora moldovenilor din Chicago este una relativ tinara, in termeni de virsta medie. Sunt persoane muncitoare, multi lucreaza in industria de transport. La fel ca si in alte comunitati etnice, sunt specialisti in diferite domenii: medici, persoane cu afaceri proprii. Imi place să menționez că un numar impunător de moldoveni din Chicago au participat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Aceasta denotă interesul sporit al moldovenilor de aici in viitorul Republicii Moldova.

Diasporele romaneasca si moldoveneasca nu difera foarte mult, mai degrabă există tendința de a se complementa reciproc. Oamenii se întiînesc, frecventează aceiași biserică, organizează evenimente culturale in comun. Bineînțeles, diaspora romanească este mai numeroasă si mai veche, dateaza inca din secolul 19, cind mai multe persoane din Transilvania au emigrat in state.

Dar, chiar dacă diaspora moldovenească e mai puțin numeroasă, vreau sa mentionez ca e una din cele mai active in regiune. Să nu uitam ca Chicago este un oras al globalizării și, pe masura creșterii diasporei multe valori sunt impărtăsite cu alte diaspore din tările esteuropene: Romania, Ucraina, Polonia, Serbia, Croația, Cehia, Slovacia si Rusia.

“Regula capitalului e una simplă: migrează spre locurile unde există securitate și unde poate produce valoare adaugată. Securitatea este în prim plan. Iată de ce Moldova trebuie să dezvolte un suport legislativ favorabil securizării investițiilor străine.

Fiind o persoana de afaceri de succes din Statele Unite, ar fi foarte binevenita opinia dumneavoastra referitor la sporirea atractivitatii Republicii Moldova si atragerii investițiilor străine. Ce lipsește Chișinăului? De ce Moldova nu este un spațiu atrăgător din punct de vedere al oportunităților economice?

Regula capitalului e una simplă: migrează spre locurile unde există securitate și unde poate produce valoare adaugată. Securitatea este în prim plan. Iată de ce Moldova trebuie să dezvolte un suport legislativ favorabil securizării investițiilor străine.

Un alt aspect – sistemul de impozitare trebuie să fie cît mai corect. Birocratia trebuie redusă la minimum si transparența deplina trebuie sa devină o normă, nu o excepție.

Un bun exemplu de urmat pentru Moldova este Irlanda sau Olanda, cred că nu trebuie de inventat roata. Un nivel înalt de educație combinat cu dorința de a lucra ar putea aduce performanțe economice considerabile. Condiția este una: să oferim un sistem corect pentru o viață de succes.

Nu există țări bogate și țări sărace. Sunt țări bine conduse și țări rău conduse. Cu un sistem adecvat, Moldova are potențialul de a progresa în dezvoltarea economică cu cel putin 8-10% pe an.

Eu aș propune organizarea misiunilor comerciale în Moldova si în Illionois (sau SUA ) și, de asemenea, aș sugera liderilor politici si business din Moldova să viziteze Statele Unite mai des și să vină cu mesaje clare pentru liderii de afaceri din SUA.

Care ar fi mesajul adresat oamenilor de afaceri din SUA, organizațiilor care ar dori să susțină efortul de dezvoltare al Republicii Moldova?

Primul mesaj ar fi despre timp si oportunități, cred ca acum este timpul potrivit de a investi in economia Moldovei. Al doilea mesaj ar fi unul politic. Trebuie sa încurajăm convorbirile cu toți actorii politici influenți din Statele Unite pentru a spori implicarea acestora în suportul oferit Moldovei. Al treilea și ultimul mesaj ar fi: Succes!

sursa: moldova.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *