Întotdeuna este cineva care are nevoie de sânge
Potrivit Ministerul Sănătăţii, comparativ cu anul 2005, atunci când numărul donatorilor voluntari de sânge nu depășea cinci la sută din numărul total de donatori, în anul 2012 numărul acestora a crescut cu până la 40 la sută. Cu toate acestea, specialiștii menționează că, pentru binele societății, numărul lor trebuie să crească de la an la an.
Câțiva ani în urmă, Svetlana Vieru a suferit o intervenție chirurgicală. Tot atunci a avut nevoie de o transfuzie de sânge, care ulterior i-a salvat viața. Prin urmare, femeia a decis ca, în fiecare an, de ziua donatorului să doneze sânge în semn de recunoștință pentru oamenii care i-au salvat viața. „Este un moment de care îmi aduc aminte cu tristețe. Cu toate acestea, le sunt recunoscătoare oamenilor care au donat sânge și mi-au salvat viața. Donez sânge al șaptelea an consecutiv și simt că, astfel, pot ajuta oamenii care suferă de o maladie sau sunt după un accident, intervenție chirurgicală”, a spus Svetlana Vieru.
Potrivit Svetlanei Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS), sângele este necesar permanent, întrucât întotdeauna este cineva are nevoie de el. Astfel, adunat de la mai multe puncte de colectare din țară, acesta este transportat, de fiecare dată, la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, unde este testat, procesat, validat și apoi repartizat în regim non-stop la cererea spitalelor din țară.
„Cererile și necesitățile sunt mari. Zilnic, eliberăm circa 150 – 200 de unități. Fiecare unitate are între 450 și 500 de mililitri. În prezent, nu ducem lipsă de unități de sânge, însă, totodată trebuie menționat faptul că acesta nu poate fi păstrat mai mult de 35 de zile”, a subliniat directorul CNTS.
Astfel, Svetlana Cebotari speră că sângele colectat de ziua donatorului va asigura centrul pentru cel puțin 30 de zile. „Ziua donatorului este foarte importantă, deoarece anume acum încercăm să schimbăm atitudinea societății asupra donării voluntare de sânge. Oamenii trebuie să facă acest lucru benevol”, mai adăugat aceasta.
Doar o treime din donări sunt asigurate de voluntari
După cum menționează Svetlana Cebotari, CNTS dispune de rezerve constante pentru toate grupele sangvine. „Deseori se întâmplă că situația se poate răsturna în câteva minute. Parcă totul e bine, iar peste o oră mai multe spitale concomitent au nevoie de aceeași grupă de sânge. În asemenea cazuri, contactăm persoanele voluntare, care s-au arătat dispuse să ne ajute ori de câte ori avem nevoie”, precizează Svetlana Cebotari.
Pentru a deveni potențial donator, orice doritor trece prin câteva etape. În primul rând, acesta completează chestionarele speciale și trece o examinare medicală riguroasă. După donare, sângele este testat într-un laborator de înaltă performanță. Prin urmare, sănătatea și securitatea pacienților este asigurată la maxim.
Potrivit Ministerului Sănătății, în R. Moldova, necesităţile terapiei hemotransfuzionale sunt acoperite integral, anual fiind colectate de la 80 mii de donări, care asigură asistenţa la circa 150 mii de bolnavi. Cu toate acestea, din cele 80 mii de donări, doar 32 mii sunt asigurate de către donatorii voluntari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!