Femeia

Între pasiune și obsesie se află o linie subțire

Această preocupare devine într-atât de obsesivă, încât uneori persoana obsedată nu mai poate îndeplini activități normale din viața de zi cu zi, fiind blocată în gândurile persistente despre celălalt: îi vine greu să meargă la serviciu, să se întâlnească cu alte persoane și să aibă o viață socială normală. Una e să fii pasionat față de o persoană sau un proiect, dar e cu totul altceva să duci acea pasiune până la un punct extrem. Să fii obsedat față de cineva sau ceva nu este un mod sănătos și constructiv de a trăi.

Primul pas pe care îl poți face pentru a depăși obsesia nesănătoasă este să determini dacă ceea ce simți este pasiune sau obsesie. Să presupunem, de exemplu, că te-ai îndrăgostit de o persoană sau te preocupă un proiect. Această persoană sau proiect este unicul lucru la care te gândești din momentul când te trezești până când adormi noaptea? Dacă da, înseamnă că ai trecut pe lângă pasiune și te-ai adâncit în „teritoriul obsesiei nesănătoase”.

Dacă într-adevăr îți dorești să treci peste obsesie, va trebui să faci anumite lucruri care să-ți ia gândurile de la aceasta. Spre exemplu, să presupunem că ești obsedat(ă) de un anumit joc video sau un serial și realizezi că acorzi prea multe ore acestei activități. Fă orice îți stă în putință să rupi această obișnuință. Ieși din casă, vorbește cu un prieten, aleargă, mergi în magazine. Ideea este să te distanțezi de situația care îți cauzează anxietate și vei începe să rupi legătura care te ține strâns conectată la această obsesie.

Oferă-ți timp. Obsesiile nu se formează peste noapte. Prin urmare, nu vei fi în stare „să depășești” propria obsesie peste noapte, și este un lucru firesc.

Încearcă să analizezi situația, uitându-te dintr-o parte, pentru a-ți recâștiga simțul perspectivei. Altfel spus, dacă ai fi în locul celui mai bun prieten (care să-ți ofere ție un sfat), ce ți-ai spune despre această obsesie pentru a te ajuta să o depășești o dată și pentru totdeauna?

Nu te simți dărâmat(ă) pentru faptul că ai format o obsesie sau un comportament obsesiv. Este posibil să fii o persoană căreia îi pasă de ceilalți și este pasionată de tot ce face, și care se aruncă în tumultul vieții. Acestea sunt calități bune! Uneori, este nevoie de simțul echilibrului. Să îți placă o activitate anume (sau o persoană) este diferit de a fi obsedat(ă) de acea activitate sau persoană. Doar ține cont de faptul că dragostea este sănătoasă și te face să te simți bine; obsesia, în schimb, nu este sănătoasă și te simți rău.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *