Politică

Întrebarea momentului: Vor schimba alegerile din SUA soarta războiului?

Avertismentul unor republicani de top că ar putea reduce ajutorul acordat Ucrainei dacă vor câștiga controlul Congresului adaugă un ingredient combustibil la vot. Dar s-ar schimba ceva cu adevărat? Un videoclip postat online de Ministerul ucrainean al Apărării – pe melodia trupei americane de heavy metal Metallica – prezintă ceea ce a devenit una dintre imaginile emblematice ale războiului dintre această țară și Rusia, informează bbc.com.

Videoclipul arată dâra de foc a unei rachete de fabricație americană care este lansată în sus, urmată de o minge de foc care luminează cerul nopții în timp ce își atinge ținta.

Arma, cunoscută sub numele de Sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate, sau Himars, este una dintre cele 18 date până acum Ucrainei de către SUA. Ea face parte dintr-un pachet de asistență uriaș de 52 de miliarde de dolari (45 de miliarde de lire sterline), care reprezintă de două ori mai mult decât toate celelalte țări la un loc.

Experții militari și guvernul ucrainean spun că acest sprijin a fost vital pentru misiunea lor. “Ucrainenii ar fi fost copleșiți fără el”, a declarat Mark Cancian, fost colonel de pușcași marini americani și expert în apărare la Center for Strategic & International Studies.

Dar această conductă de sprijin ar putea fi pusă sub semnul întrebării. Unii parlamentari republicani au pus la îndoială meritele sale, în timp ce americanii se luptă cu creșterea facturilor.

Ce au spus republicanii despre ajutorul pentru Ucraina?

La începutul lunii octombrie, liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy – cel mai important republican din Camera Reprezentanților – a sugerat că un Congres controlat de republicani nu ar fi înclinat să scrie un “cec în alb” pentru Ucraina.

În prezent, partidul său este favorit să preia controlul Camerei, camera inferioară a Congresului care inițiază toate rezoluțiile de cheltuieli, conform Constituției SUA. În calitate de președinte, dl McCarthy ar decide ce proiecte de lege vor fi supuse la vot.

Alți republicani și-au exprimat îndoieli similare. În luna mai, de exemplu, senatorul de Missouri Josh Hawley a declarat că ajutorul pentru Ucraina “nu este în interesul Americii” și “permite Europei să profite”.

Ar putea rachetele Himars să ajute Ucraina să învingă Rusia?

Rusia acuză SUA de rol direct în războiul din Ucraina Comentariile par să fi evidențiat diviziunile din partid, fostul vicepreședinte Mike Pence condamnând dur “apologeții” lui Putin și membrii propriului său partid care ar vrea “să ne dezangajeze de lumea largă”.

În mod similar, liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a cerut Casei Albe să intensifice asistența acordată Ucrainei, afirmând că SUA trebuie “să facă mai mult pentru a furniza instrumentele de care Ucraina are nevoie pentru a contracara agresiunea rusă”. Doar republicanii – 57 în Camera Reprezentanților și 11 în Senat – au votat împotriva unui pachet de ajutor de 40 de milioane de dolari pentru Ucraina în primăvară.

Ce părere are publicul american despre războiul din Ucraina?

Sondajele de opinie sugerează că sprijinul este încă ridicat, dar există semne că acesta s-a înmuiat pe măsură ce războiul se prelungește. Luna trecută, 20% dintre americani au declarat că SUA oferă prea mult ajutor Ucrainei, potrivit Pew Research, în creștere de la 12% în mai și 7% în martie. Dar există în continuare o mare parte a americanilor în favoarea continuării asistenței – 73% la începutul acestei luni, potrivit sondajului Reuters/Ipsos.

Cu toate acestea, un sondaj de opinie al Wall Street Journal publicat la 3 noiembrie arată că ajutorul acordat Ucrainei devine o problemă extrem de partizană. Sondajul a arătat că 30% dintre republicani consideră acum că SUA fac prea mult, față de doar 6% în martie, imediat după invazia Rusiei de la 24 februarie.

În timp ce viitorul pe termen lung al asistenței americane pentru Ucraina este neclar, Herbst a declarat că, în opinia sa, sprijinul public va continua dacă politicienii vor prezenta un caz solid.

“Ați putea obține ambele partide din SUA, vorbind în termeni bipartizani și expunând pericolele acțiunilor rusești în Ucraina”, a spus el. “Dacă se întâmplă acest lucru, nu mă îndoiesc că, chiar și peste doi sau trei ani, poporul american va rămâne în continuare cu totul de acord în ceea ce privește alocarea tipului de resurse pe care îl avem astăzi.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *