Actualitate

INVESTIGAȚIE RISE. Palatul de Cultură al Sindicatelor va fi transformat în mall. Proiectele au fost realizate de arhitecții ruși

„Flora” se află deja în proces de reconstrucție și, de curând, a ajuns în proprietatea unei firme la care asociat majoritar este Iurii Luncașu, omul de afaceri surprins în compania lui Vlad Plahotniuc în Sciez, Franța. 

Pe 23 decembrie 2015, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), organizație care reprezintă interesele oamenilor muncii, a mai vândut un imobil moștenit din perioada sovietică. Cu o suprafață de peste 6 mii de metri pătrați, Palatul Republican de Cultură al Sindicatelor din Chișinău a fost înstrăinat contra sumei de 41 milioane de lei și 5 bănuți.

Mihail Hîncu, vicepreședintele CNSM: Noi am dat comandă de o expertiză și ne-au spus că palatul e într-o stare avariată și, ori întărim pereții capital cu metal în pământ, ceea ce însemna cheltuieli enorme, ori îl demolăm. În acest caz l-am vândut foarte bine, pentru că, dacă îl demolam noi, pe banii noștri, și încercam să construim ceva acolo tot din banii noștri, era mult mai…

Palatul Sindicatelor – Mallul „Ocean”

Un concept realizat de Proiekt Capital, o companie de arhitectură din Federația Rusă care a realizat și planul pentru Shor Holding Regency, prevede demolarea palatului sindical și construcția unui centru comercial de peste 40 000 de metri pătrați.

Mallul „este proiectat pentru amplasarea în locul unei clădiri administrative din anii ‘70, care se presupune a fi demolată”, iar „în scopul păstrării spațiilor verzi existente, construcția atriumului este concepută în jurul molizilor care cresc în zonă”, comentează arhitecții. 

De menționat că proiectul arhitectural a fost realizat în 2014, atunci când palatul încă era, de facto, în posesia CNSM.


Sursa: RISE Moldova

Mihail Hîncu: Nu am văzut schițele și deja nu ne interesează. Firma Capital Investments SRL l-a cumpărat și face ce vrea. Ea coordonează mai departe mișcările cu Primăria – ce-i dă voie să facă și ce nu. Cine sunt fondatorii, nu vă pot spune. Familia directorului poate să nu vă spună nimic, că directorul e director, dar fondatori poate să fie orișicine și nimeni nu divulgă cine e fondatorul.

Alexei Dmitriev, directorul Proiekt Capital: Ținând cont de etica corporativă, noi nu divulgăm informații despre beneficiarii proiectelor pe care le realizăm.

Proprietarii, doi registratori ciprioți

Oficial, noii proprietari ai Palatului de Cultură al Sindicatelor au devenit, prin intermediul mai multor firme, doi agenți registratori din Cipru. Cumpărătorul, Capital Investments SRL, e o firmă din Hâncești care a mai cumpărat, în vara anului trecut, tot de la sindicate, o clădire situată în apropierea imediată a Casei Guvernului. 

Fondată în 2015, Capital Investments SRL e deținută de off-shore-ul cipriot Polyfidia Services Ltd (Detalii, AICI). Asociați ai Polyfidia Services sunt alte două companii, tot din Cipru – Normax Holdings Ltd și Normax Management Ltd, proprietarii cărora figurează avocații Maria Kadi și Afroditi Polydorou. Ambele companii oferă servicii juridice, de contabilitate și consultanță în afaceri.

Sergiu Șterbeț, administrator al Capital Investments SRL și reprezentant prin procură a Polyfidia Services Ltd, ne-a declarat că nu este la curent cu proiectul realizat de compania moscovită și că planurile privind noua achiziție vor fi făcute publice la etapa finală a proiectului.
Sergiu Șterbeț: Vreau să menționez că procesul de implementare a proiectelor prevede, atât componentele economico-financiare, cât și componentele care vizează comunicarea sau PR. Mecanismul de comunicare este strict legat de etapa finală a proiectului, etapă când este stabilit conceptul de dezvoltare și sunt spre finalizare activitățile de implementare ale acestuia.

Continuarea investigației o puteți citi pe siteul celor de la RISE Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *