Economie

Investiții de milioane de dolari în unica centrala NUCLEARĂ din România

Acest contract vizeaza instalarea de sisteme de evacuare filtrata a cladirii reactorului Centralei Nucleare de la Cernavoda, precizeaza postul.
Vicepresedintele Groupe SNC-Lavalin, Patrick Lamarre, a anuntat intr-un comunicat ca acest proiect face parte dintr-o strategie de modernizare adoptata la nivelul intregii industrii, in vederea ameliorarii sigurantei instalatiilor nucleare in caz de accidente grave sau de catastrofe naturale ca cea de la Fukushima, in nordul Japoniei.

Potrivit Radio-Canada, activitatile de inginerie si de aprovizionare sunt in curs. De asemenea, lucrarile de construire si pregatire a lucrarilor in vederea urmatoarelor opriri planificate urmeaza sa inceapa imediat. Data finalizarii este prevazuta la sfarsitul lui 2013, mai precizeaza postul national canadian de radio.

SNC-Lavalin este unul dintre cele mai importante grupuri de inginerie si de constructie din lume, dar si un actor major in materie de proprietate de infrastructuri si servicii de exploatare si de intretinere. Grupul multinational cu sediul central in Montreal detine birouri atat in Canada, cat si alte 40 de tari, in prezent fiind implicat in proiecte care se desfasoara in aproximativ 100 de tari. 

UNICA Centrala Nucleară  din România

În prezent funcționează unitățile I și II, ce produc împreună circa 18% din consumul de energie electrică al României
.
Planul inițial, datând de la începutul anilor 1980, prevedea construcția a cinci unități. Unitatea I a fost terminată în 1996, are o putere electrica instalata de 706 MW si produce anual circa 5 TWh. Unitatea II a fost pornită pe 6 mai 2007 , conectată la sistemul energetic național pe 7 august și funcționează la parametrii normali din luna septembrie 2007.

Pentru realizarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă a fost ales modelul unei Companii de Proiect realizată prin parteneriat între statul roman prin intermediul Nuclearelectrica și investitori privați. Cei șase investitori care au depus oferte și au fost selectați initial sunt: Arcelor Mittal România care va deține 6,2 din acțiunile viitoarei companii, Grupul CEZ Republica Cehă – 9,15%, ENEL Italia – 9,15%, GDF Suez – 9,15%, Iberdrola Spania – 6,2% și RWE Germania – 9,15%, în condițiile în care statul roman deținea 51% din acțiuni.In urma retragerii GDF Suez,Iberdrola, Grupului CEZ si RWE Germania statul roman detine actualmente 84.65 % din actiunile SN Nuclearelectrica . Compania de proiect numita EnergoNuclear a fost înființată în martie 2009, iar cele două unitați se estimează că vor fi puse în funcțiune în 2015-2016.

Via incont.ro/wikipedia.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *