Iohannis anunță la ora 17.00 numele premierului și concluziile consultărilor. Varianta preşedintelui – fostul comisar european Dacian Cioloş
Șeful statului a avut luni și marți a doua rundă de consultări cu partidele și formațiunile parlamentare pentru desemnarea premierului.
Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de premier avansată de PSD, economistul Liviu Voinea, surse politice declarând că varianta discutată la Palatul Cotroceni este fostul comisar european Dacian Cioloş.
Şeful statului urmează să prezinte la ora 17:00 concluzia consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare şi să anunţe propunerea de premier.
Klaus Iohannis a încheiat, marţi, a doua rundă de consultări cu reprezentanţii partidelor pe tema desemnării premierului. Preşedintele Iohannis s-a întâlnit luni cu delegaţiile PSD şi PNL, iar marţi cu cele ale UDMR, UNPR, ALDE şi grupului minorităţilor naţionale.
Primă rundă de consultări ale preşedintelui Iohannis cu reprezentanţii partidelor, după demisia Guvernului Ponta, a avut loc săptămâna trecută, joi şi vineri.
Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de premier avansată de PSD, economistul Liviu Voinea, surse politice declarând că varianta discutată la Palatul Cotroceni este fostul comisar european Dacian Cioloş.
Potrivit surselor citate, preşedintele Klaus Iohannis nu îl va nominaliza pe viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, considerat o persoană apropiată de PSD. Mai mult, Liviu Voinea nu ar avea în Parlament susţinerea necesară, fiind neclar sprijinul UNPR şi ALDE, iar liberalii anunţând tranşant că nu îl vor vota.
Surse – Dacian Cioloş, varianta luată în calcul de preşedinte
O variantă cu multă susţinere, în special din rândul oficialilor UE, este fostul comisar european şi ministru al Agriculturii Dacian Cioloş. Potrivit surselor citate, au existat discuţii între reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale şi Dacian Cioloş, însă în acest moment nu există o decizie clară.
Mai mult, o variantă discutată în acest moment la Palatul Cotroceni este nominalizarea unui premier tehnocrat, independent politic, dar care ar putea să nu întrunească numărul suficient de voturi în Parlament. În acest caz, ar urma de la Palatul Cotroceni o a doua propunere, care va fi susţinută de partide pentru a nu se ajunge în situaţia unor alegeri anticipate.
Decizia urmează să fie anunţată în urma negocierilor de marţi, deşi preşedintele Klaus Iohannis nu le-a prezentat liderilor formaţiunilor care au venit la Palatul Cotroceni şi nume de premieri. Au fost însă discutate variante de "profil" de prim-ministru, fiind conturată clar soluţia de Guvern cu premier şi miniştri tehnocraţi.
O primă rundă de consultări ale preşedintelui Iohannis cu reprezentanţii partidelor, după demisia Guvernului Ponta, în 4 noiembrie, a avut loc joi şi vineri. În prima zi a consultărilor au avut loc discuţii cu PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară, iar în cea de a doua zi cu UNPR şi ALDE. Tot vineri, şeful statului a avut o întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu 20 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai protestatarilor.
Cea de-a doua rundă de consultări cu partidele a fost luni, când la Cotroceni au fost reprezentanţii PSD şi PNL.
Reamintim că, în data de 4 noiembrie Victor Ponta și-a dat demisia din funcția de premier al României. Anunțul a fost făcut de către președintele PSD, Liviu Dragnea.
Potrivit președintelui PSD, Liviu Dragnea, Victor Ponta și-a depus mandatul de premier al României. Anunțul vine în urma mitingului care a avut loc marți seară la București, prin care 25.000 de persoane au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea și a primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
La câteva minute după ce Liviu Dragnea a făcut anunțul, a ieșit și Victor Ponta în fața presei cu o scurtă declarație:
“Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există în cadrul societăţii şi dorinţa din nou legitimă de a avea responsabilităţi mai mari decât cele ale patronilor de la firma respectivă. Oamenii simt nevoia de mai mult şi ar fi o mare greşeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau şi nu cred că este corect să las această responsabilitate nici în seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniştrilor, sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl aşteaptă şi evident, începând cu ziua de astăzi îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit, şi al Guvernului României şi fac acest lucru pentru că în anii în care am făcut politică, rezist la orice bătălie cu adversarii politici, niciodată însă nu mă bat cu oamenii şi cred că ar fi o mare greşeală şi cred că am avea toţi de suferit”, a spus premierul Victor Ponta.
“Sper ca depunerea mandatului meu să satisfacă așteptările celor care au protestat și să revenim cât mai devreme la soluții raționale pentru ceea ce e de făcut în România”, a mai declarat Ponta.
Interimatul de 45 de zile va fi asigurat tot de către Victor Ponta, potrivit declarațiilor lui Liviu Dragnea.
sursa: timpul.md/agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!