Carte

IRINA CONDREA: Eufemistic vorbind…

Din precauție, din dorința de a nu ofensa, din politețe, vorbitorii recurg la eufemisme – cuvinte ce înlocuiesc vocabulele neplăcute, jignitoare, necuviincioase. În special când este vorba de persoane, de anumite calități fizice sau morale, este bine să fie folosite eufemismele și mulți fac acest lucru: în loc de moșneag sau babă, de multe ori se spune (persoană) în etate, în vârstă, de vârstă respectabilă; în loc de bolnav – suferind; unui gură-cască, neatent i se va spune că este distrat ș.a.m.d.

Deosebit de des în calitate de eufemisme apar neologismele, care prin aspectul lor modern atenuează unele nuanțe supărătoare, dezagreabile. Astfel, cearta, sfada trivială va apărea cu denumirea de altercație, un bădăran sau mitocan parcă nu este atât de scârbos când este numit nepoliticos sau lipsit de maniere, iar prostiile spuse de cineva ca și cum se mai diminuează când sunt numite aberații. În unele tipuri de texte pot fi întâlnite serii întregi de eufemisme de tipul infirm – handicapat – cu dizabilităţi – cu nevoi speciale – diferit, iar cuvinte ca invalid, beteag, schilod nu mai sunt acceptate din motive etice și sociale. Anume în calitate de eufemisme sunt utilizate foarte multe neologisme în limbajul oficial: recolta a fost compromisă înseamnă că nu a crescut nimic, politica de austeritate reprezintă scăderea deliberată a nivelului de trai, remanierile pot însemna demiteri ș.a.m.d.

Tendința de atenuare prin limbaj a răului, a aspectelor negative și neplăcute are rădăcini în tradițiile culturale, în folclor, în diverse forme de exprimare populară. De exemplu, despre cineva care a murit se mai spune că a adormit pe veci, a trecut în lumea celor drepți, s-a dus la cele veșnice etc., iar un personaj malefic cum este dracul sau diavolul este numit în mod eufemistic Ucigă-l toaca, Ucigă-l crucea, Cel cu coarne.
Uneori însă în limbajul popular eufemismul conduce la apariția unor expresii ambigue, care atenuează într-un mod oarecum amuzant comportamentele negative. De exemplu, spunea cineva despre vecinul său că „mai servește” sau „cam cinstește”, adică bea, consumă alcool, și că „a făcut scandal, pentru că era cinstit”. Este adevărat că oamenii se mai cinstesc cu câte un păhărel, dar totuși cel care nu a mai ținut cont de numărul paharelor date peste cap nu prea seamănă să fie doar cinstit, el este beat de-a binelea. Și aici eufemismul nu mai ajută.

Irina Condrea, doctor habilitat conferințiar universitar la USM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *