Timpul Local

ISTORIA ZGRIE-NORILOR

Zgarie-norii sunt cladiri foarte inalte, construite in orase, pe terenuri foarte scumpe. De obicei sunt construite din beton pe un cadru metalic, pentru birouri si apartamente. Aparitia si existenta zgarie-norilor este strict legata de progresul stiintific si tehnologic, care a generat posibilitatea de a construi cladiri ale caror structura de rezistenta sa fie preluata de materiale extrem de durabile, otelul si betonul armat.

Astfel, alaturi de acestea, elementele tehnice absolut necesare pentru aparitia acestor structuri supra-inalte au fost si sticla termoizolanta, pompele de apa, lifturile si aerul conditionat. Pana in secolul al 19-lea cladirile cu mai mult de cinci-sase etaje erau extrem de rare, pentru ca structurile in sine ridicau probleme tehnice greu de surmontat. La acest fapt se adaugau existenta unor scari lungi si greu de urcat precum si problema presiunii apei, de cele mai multe ori insuficienta pentru a asigura apa curenta la inaltimi mai mari de 15 metri.

Mecanicul american Elisha Graves Otis a creat in 1852 un lift cu dispozitiv de siguranta, facand posibila construirea zgarie-norilor. In 1884, William Le Baron Jenney a construit primul zgarie-nori la Chicago (azi demolat). Cele zece etaje ale lui nu l-ar califica astazi in categoria zgarie-norilor, dar structura lui de metal a pus bazele unei noi tendinte. Din 1895, orasul New York a preluat conducerea in ceea ce priveste construirea zgarie-norilor. Cladirile inalte trebuie sa suporte o greutate foarte mare (Empire State Building – cca 400.000 tone) si sa reziste unor vanturi puternice, fiind necesar un cadru robust. Acesta poate fi facut din beton armat, desi scheletul este alcatuit de obicei din grinzi de otel.

La construirea Centrului John Hancock din Chicago (1970) s-au folosit grinzi incrucisate, iar Sears Towers (1974) este alcatuit din noua tuburi uriase de otel, sudate pentru a forma o structura unica. Fundatiile cladirilor inalte opresc oscilatiile acestora. Adanc, in pamant, sunt infipti stalpi (piloni de sprijin din beton si metal). National Westminster Tower, din Londra, are fundatii de 18 m adancime, cu piloni introdusi inca 24 m in adancime. Unii zgarie-nori au scheletul de metal in exterior, altii infatiseaza un perete de sticla. In timpul constructiei, sectiuni prefabricate de sticla, otel si beton sunt aduse la fata locului si apoi puse la locul corespunzator, cu ajutorul macaralelor.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *