Istoriile oamenilor care au reușit să învingă cancerul
Există însă și multe cazuri când pacienții cu afecțiuni oncologice reușesc să învingă boala. Ajutați și susținuți de familie, medici și prieteni, aceștia revin la viața obișnuită. Acest lucru vin să ni-l confirme istoriile câtorva oameni care au răpus această maladie și povestesc cum este viața după cancer, ce trebuie să faci atunci când crezi că nu mai ai forțe să lupți, dar și de ce boala te face să privești lucrurile diferit.
Larisa Prijilevschi este din satul Străisteni, municipiul Chișinău și acum câteva luni a aflat că este bolnavă de cancer mamar. La început, femeia s-a speriat, însă ulterior a găsit forțe să lupte cu maladia și, de curând, a fost operată. „Umblând pe la medici, m-am întâlnit cu multe femei care s-au tratat și am văzut că trebuie să fii puternic și optimist ca să învingi boala”, spune convinsă pacienta.
Medicii susțin că suportul familiei este foarte important pentru bolnavi, dar uneori pacienții se confruntă cu probleme. „Copiii își fac mai multe griji decât mine. Uneori mă gândesc că mai bine nu le spuneam nimic nici soțului, nici copiilor și nici surorii, însă ei au înțeles că am nevoie de susținerea lor și acum îmi sunt alături.
Tratamentul popular poate agrava boala
Cel care a operat-o cu succes pe Larisa Prijilevsci este chirurgul-mamolog Vasile Jovmir de la Institutul Oncologic din Chișinău. Medicul spune că mai multe șanse de a se trata le au cei care vin la spital la timp. Totodată, specialistul menționează că mulți oameni preferă să se trateze acasă prin metode populare, însă acestea le pot dăuna și mai mult sănătății.
„Moldoveanul nostru are probleme acasă, în gospodărie și nu se adresează la medic pentru că nu-l doare nimic, iar atunci când simte un disconfort, aplică varză cu miere, lut albastru și astfel încearcă să se vindece. Orice aplicație pe tumoare face ca celulele canceroase să se împrăștie mai rapid în organism, de aceea tratamentul popular este foarte periculos”, avertizează Jovmir.
Conform specialiștilor, de regulă, cancerul mamar nu se transmite ereditar de la mamă la fiică, dar riscul de 3-5 la sută totuși există.
Viața continuă și după cancer
Dacă Larisa Prijilevschi este abia la început de cale, atunci sunt oameni care s-au tratat de cancer acum câțiva ani și duc un mod de viață obișnuit. O tânără care a învins această boală este Olga din orașul Cimișlia. Pe când era studentă, ea a aflat că are cancer la stomac, însă nu a lăsat mâinile în jos și a continuat să lupte, iar în prezent este sănătoasă.
„Eu iau lucrurile ca atare, dacă se întâmplă înseamnă că trebuie depășite. Atunci noutatea nu m-a speriat. Știam că trebuie să depășesc momentul. Chiar dacă de obicei cei apropiați intră în și mai mare panică decât ești tu, ei trebuie să înțeleagă că ai nevoie de ajutorul lor și să-ți ofere toată susținerea”, mărturisește tânăra.
Olga a urmat tratamentul în R. Moldova, iar acesta a durat aproape un an. În tot acest timp medicii au încurajat-o și au susținut-o. Acum tânăra spune că muncește, se bucură de viață și încearcă să vadă în jur doar lucrurile pozitive.
S-a tratat de cancer și mai târziu a născut o fetiță
În multe cazuri, oamenii bolnavi de cancer se tratează datorită suportului persoanelor apropiate. Ca să confirme acest fapt vine Oxana, o femeie din Chișinău care s-a vindecat de cancer la ganglionii limfatici datorită susținerii soțului. După ce a învins boala, femeia a născut o fetiță.
„Atunci când am aflat că sunt bolnavă, prima ce mi-a venit în gând, fiind căsătorită și având un copil de un an, m-am întrebat ce va face familia fără mine… Mereu am avut senzația că eu o să depășesc chestia asta, că o să am putere să mă tratez. Cred că m-a ajutat și dorința de a vedea cum crește copilul. A fost greu, dar am avut noroc și de soțul meu care a fost o parte din mine”, povestește emoționată Oxana.
Femeia s-a vindecat timp de trei ani și în tot acest timp le spunea medicilor că atunci când va fi sănătoasă va mai naște un copil, iar acum un an ea și-a împlinit acest vis. Tânăra este convinsă că fiecare tip de cancer poate fi învins și le recomandă bolnavilor, dar și apropiaților acestora nici o dată să nu înceteze să lupte.
A continuat să lupte chiar dacă medicii nu i-au mai dat șanse
Nicolaie este un băiat dintr-un sat din raionul Ștefan Vodă și a reușit să se vindece de leucemie acută. Mama acestuia, Valentina ne-a povestit cum fiul ei a luptat chiar și atunci când medicii nu i-au mai dat nicio șansă.
„Medicul ne-a spus să așteptăm minuni de la Dumnezeu. Cu lacrimi în ochi am ieșit din spital, dar totuși am zis că o să ne rugăm la Dumnezeu și credem că el o să facă minuni. Eu am fost optimistă mereu și acum situația este bună, ne-am tratat și sperăm să fie așa și mai departe. În prezent, suntem la terapia de menținere la domiciliu de un an și patru luni”, a subliniat femeia.
Mama băiatului a mai a ținut să menționeze că chiar și în cazurile când se pare că nu se mai poate face nimic, oricum bolnavii și rudele acestora trebuie să spere – pentru că se întâmplă și minuni.
Servan Schreiber este un medic neurolog francez care a avut tumoare la creier, dar a reușit s-o învingă. În cartea sa „Anticancer” medicul scrie că 40 la sută dintre îmbolnăviri ar putea fi prevenite dacă oamenii și-ar schimba stilul de viață și modul de alimentație. Potrivit statisticilor pe care le prezintă autorul în lucrarea sa, 50 la sută dintre îmbolnăvirile de cancer la nivel mondial sunt cauzate de alcool, mâncare cu multe grăsimi, aerul murdar pe care îl inspirăm, dar și apa poluată pe care o bem.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!