Externe

Italia ar putea fi prima țară din lume care va interzice alimentele sintetice

Italia va interzice produsele alimentare sintetice, a declarat ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida, în cadrul unui eveniment organizat de Conservatorii și Reformiștii Europeni, la care a participat și comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Luni, un proiect de lege care interzice producția, importul și vânzarea de alimente produse în laboratoare va fi discutat în camera inferioară a parlamentului.

La evenimentul intitulat “Tradiție și inovație: un viitor conservator pentru fermierii europeni”, importanți politicieni conservatori au discutat despre provocările și oportunitățile pe care le ridică reglementările și cooperarea europeană în domeniul creșterii animalelor, al agriculturii și al economiei verzi. Lollobrigida și Wojciechowski au participat de la distanță.

“Italia va fi prima țară fără alimente de sinteză și dorește să dea un exemplu despre cum poate fi reglementat acest lucru”, a declarat Lollobrigida, care a participat de la distanță la evenimentul desfășurat în Kilkenny, Irlanda.

“Am ales principiul precauției […] Calitatea alimentelor este fundamentală și nu putem accepta o societate împărțită în două, în care alimentele de calitate sunt produse doar pentru elita bogată. Suntem convinși că toată lumea ar trebui să poată mânca bine”, a adăugat ministrul.

Poziția lui Lollobrigida este în mare parte împărtășită de comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

“În calitate de comisar, sunt în favoarea agriculturii tradiționale, sunt foarte mult în favoarea produselor naturale. Sistemul de etichetare nu depinde de mine, dar încerc să apăr tradiția”, a explicat Wojciechowski.

“Carnea sintetică nu este carne, laptele sintetic nu este lapte. Eu apăr produsul natural, iar folosirea numelui unui produs natural pentru unul sintetic nu ar fi un pas în direcția corectă, în opinia mea”, a adăugat el, menționând că Comisia Europeană alocă peste 6 miliarde de euro pentru a susține bunăstarea animalelor și agricultura tradițională în general.

Cu toate acestea, modelul de agricultură propus de conservatori este în contrast flagrant cu cel adoptat de UE, despre care partidul de guvernământ Frații Italiei spune că este prea birocratic și incapabil să facă față noilor provocări cu care se confruntă continentul.

“Fermierii, crescătorii de animale și pescarii riscă să plătească un preț foarte mare pentru erorile ideologice din spatele Green Deal-ului Uniunii Europene, care penalizează producătorii cu obiective de reducere a emisiilor care nu vor duce decât la o reducere a producției de alimente”, a explicat eurodeputatul Carlo Fidanza, liderul delegației Frații Italiei în Parlamentul European.

“Pe termen mediu, reducerea producției de alimente va fi înlocuită de importuri mari din țări care nu respectă standardele noastre de sustenabilitate și calitate, sau de produse de laborator despre care nu avem nicio certitudine”, a adăugat el.

Reamintim, Consiliul de Miniștri al Italiei a aprobat vineri, în cadrul unei reuniuni, un proiect de reformă constituțională menit să consolideze puterea executivă și să ofere o mai mare stabilitate sistemului politic al țării.

Ultima încercare serioasă de reformare a Constituției Italiei, în 2016, s-a soldat cu un eșec. Premierul de atunci, Matteo Renzi, a demisionat după ce un referendum a respins propunerea sa de reducere a rolului Senatului și a puterii regionale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *