Actualitate

Iurie Ciocan: În Republica Moldova voturile nu se fură. TIMPUL întreabă: Câți alegători sunt în țară?

„Niciodată nu s-au furat voturile în Republica Moldova. Poate că este vorba de manipularea alegătorilor prin mass-media sau reţele de socializare, dar furtul de voturi în favoarea unui anumit partid nu a existat. Faptul că un partid sau altul pleacă de la guvernare se datorează faptului că acest partid n-a făcut faţă intereselor cetăţenilor. Alegătorii sunt conştienţi şi nu pot fi manipulaţi continuu”, a afirmat preşedintele CEC.

Iurie Ciocan a mai declarat că instituţia pe care o conduce nu este controlată politic. „Activez de 12 în CEC. Am lucrat şi atunci când era PCRM la putere, dar şi atunci când puterea s-a schimbat. Nici în 2009 nu au fost fraudate alegerile, după cum se afirma. Nu a fost demonstrat cel puţin un vot fraudat. De fapt, nimeni nici nu s-a adresat la Procuratură. Plecarea lui Marian Lupu din PCRM în 2009 a condus la migrarea numărului de voturi de la PCRM. Au fost anterior cazuri, când nu se ajungeau câteva mii de voturi şi mi-au şoptit că poate încerc să fac ceva. Dar mi-am păstrat poziţia ferm”, a declarat Ciocan.

Iurie Ciocan consideră că toate instituţiile statului sunt controlate politic, cu excepţia CEC. „Toate instituţiile statului sunt controlate politic. Politicienii pentru asta şi vin la putere. Dar depinde de maniera în care o fac. Presupusul control politic al CEC este doar o speculaţie”, a afirmat preşedintele CEC.

ÎNCOTRO? 

La referendumul ratat la 5 septembrie 2010 au participat 818 000 cetățeni din care 87.83% au fost pentru schimbarea Constituției. Referendumul a fost invalidat, deoarece avea nevoie de votul a 1/3 din cetățeni, rata de participare însă fiind de 30.07% în loc de 33.34%. CEC a introdus atunci, surprinzător, pe liste un număr de 2 662 052 persoane, mai mult decât în campaniile anterioare, când în 2009 au fost incluse 2 586 309 persoane, în 2005 erau 2 270 068 persoane, iar în 2001 – 2 256 241.

Conform rezultatelor preliminare publicate de Biroul Național de Statistică ca urmare a recensământului general al populației efectuat în 2014, în RM se află doar 2.9 milioane de cetățeni.

CEC-ul a anunțat că la urne sunt aşteptaţi 2,8 milioane de alegători. Totuși câți alegători și câți cetățeni sunt în țară?

NOTA REDACȚIEI: O metodă simplă de fraudare a alegerilor este introducerea pe listele de alegători a persoanelor decedate sau plecate. Ulterior în ziua alegerilor persoane pregătite se prezinta la mai multe secții de vot unde votează multiplu fiind într-o înțelegere cu unii membrii ai comisiei.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *