Izolarea socială, între patru pereți
Definiție
Indoorsman = persoana care acordă exagerat de mult timp activităților casnice, precum uitatul la televizor, navigarea pe internet sau dormitul, ignorând orice ocazie de socializare. Surprinzător este că ceea ce ai citit nu e definiția leneșului. Deși recunoști că atunci când nu ai chef de ieșit sau de lucrat la proiectul ăla solicitant, te refugiezi la televizor, te poți considera un indoorsman abia când situația devine patologică. Adică, îți pierzi încet, dar sigur, interesul pentru lumea de afară.
Psihologii spun că epoca modernă a adus cu sine o presiune imensă pe umerii multor tineri care fie se tem că nu se pot ridica la înălțimea așteptărilor celor cu care interacționează, fie nu se simt pregătiți să descopere că eșecul îi pândește la fiecare pas. Oricum ar fi, trebuie să te ferești de prăpastia izolării, pentru că nu poate însemna decât cel puțin stagnare din toate punctele de vedere.
Renunțarea la socializare
Ești la curent cu cele mai bune romane ale momentului și nu există zi să nu te pierzi în lumea lor fascinantă. Nici nu mai ții minte câte nopți la rând ai adormit cu cartea ta mult iubită în brațe. De asemenea, îți place să fii informată din punct de vedere științific, politic, economic, nimic nu-ți scapă. Drept care, internetul și televizorul îți sunt cei mai buni prieteni. De ce ai avea nevoie de alții, când camera ta e doldora de tot ceea ce-ți trebuie?
E foarte bine că citești și, mai ales, e extraordinar că ești selectivă și colecționezi cărți de-a dreptul memorabile. Totuși, greșești crezând că trăiești intens doar pentru că așa trăiesc personajele tale preferate. Rememorezi zâmbind momentele lor de glorie, dar cum rămâne cu ale tale? Te poți întâlni cu împlinirea adevărată doar trecând pragul casei tale. La urma urmei, ce folos să fii un pachet de informații, dacă nimeni nu poate profita în niciun fel de cunoștințele pe care le-ai dobândit?
Virtual vs. real
Să fie oare mai dulce prietenia, dragostea născute prin intermediul internetului? Specialiștii precizează că, din perspectiva ta, poate fi doar mai sigură. Crezi că o relație astfel începută și dezvoltată nu are forța de a te răni, precum una formată în realitate. În plus, e mult mai ușor să găsești cuvintele potrivite când ai o tastatură în față, nu-i așa?
Noi te încurajăm să te ridici din pat, să-ți pui deoparte pijamaua, să închizi laptopul care miroase a încins și să ieși afară, preferabil în cel mai aglomerat loc pe care îl știi. Înfruntă privirile celor din jur, nu te costă nimic și poate fi mai palpitant decât orice conversație pe chat.
(S. U.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!