Actualitate

Jeremy Fleming: Consilierii lui Putin se tem să-i spună adevărul despre războiul din Ucraina

Regimul autocrat, în care o singură persoană decide totul, nu permite discuții în contradictoriu și opinii separate. Consilierilor lui Putin le este frică să-i spună adevărul despre progresele invaziei din Ucraina, dar amploarea ”erorilor de judecată” ale liderului rus trebuie să-i fie ”limpede ca cristalul”  regimului pe care îl conduce, a spus Jeremy Fleming, directorul GCHQ (Agenţia britanică de supraveghere a comunicaţiilor), într-o rară luare de poziţie publică.

De asemnea, experții consideră că Putin ”s-a înşelat masiv” în estimarea situaţiei. El a avertizat totodată China să nu devină ”aliniată prea îndeaproape” Kremlinului.

„Este clar că (Putin) a estimat greşit rezistenţa poporului ucrainean. A subestimat forţa coalizării generate de acţiunile lui şi consecinţele economice ale sancţiunilor împotriva regimului şi a supraestimat capacitatea armatei sale de a-şi asigura o victorie rapidă”, a susţinut Fleming.

„Am văzut soldaţi ruşi slab înarmaţi şi slab pregătiţi moral, refuzând să îndeplinească ordine, sabotându-şi propriile echipamente şi chiar doborându-şi accidental propriile aeronave. Şi chiar dacă după aprecierea noastră consilierii lui Putin se tem să-i spună adevărul, ceea ce se întâmplă de fapt şi amploarea acestor erori de judecată trebuie să-i fie limpede ca cristalul regimului său”, a mai adăugat directorul GCHQ.

„A devenit războiul lui personal, costul fiind plătit de oameni nevinovaţi din Ucraina şi în măsură tot mai mare şi de ruşii de rând”, a conchis specialistul britanic.

În acelaşi timp, în intervenţia sa la Universitatea Naţională Australiană din Canberra Jeremy Fleming a asigurat că aliaţii occidentali divulgă ”informaţii strict secrete” pentru a câştiga războiul informaţional al lui Putin şi în paralel acţionează împotriva ameninţărilor informatice.

Expertul britanic a mai spus, referitor la China, că interesele pe termen lung ale acesteia nu vor avea de câştigat dintr-o alianţă cu un lider care ignoră ”intenţionat şi ilegal” ”regulamentul rutier” internaţional.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *