Actualitate

Jeremy Fleming: Consilierii lui Putin se tem să-i spună adevărul despre războiul din Ucraina

Regimul autocrat, în care o singură persoană decide totul, nu permite discuții în contradictoriu și opinii separate. Consilierilor lui Putin le este frică să-i spună adevărul despre progresele invaziei din Ucraina, dar amploarea ”erorilor de judecată” ale liderului rus trebuie să-i fie ”limpede ca cristalul”  regimului pe care îl conduce, a spus Jeremy Fleming, directorul GCHQ (Agenţia britanică de supraveghere a comunicaţiilor), într-o rară luare de poziţie publică.

De asemnea, experții consideră că Putin ”s-a înşelat masiv” în estimarea situaţiei. El a avertizat totodată China să nu devină ”aliniată prea îndeaproape” Kremlinului.

„Este clar că (Putin) a estimat greşit rezistenţa poporului ucrainean. A subestimat forţa coalizării generate de acţiunile lui şi consecinţele economice ale sancţiunilor împotriva regimului şi a supraestimat capacitatea armatei sale de a-şi asigura o victorie rapidă”, a susţinut Fleming.

„Am văzut soldaţi ruşi slab înarmaţi şi slab pregătiţi moral, refuzând să îndeplinească ordine, sabotându-şi propriile echipamente şi chiar doborându-şi accidental propriile aeronave. Şi chiar dacă după aprecierea noastră consilierii lui Putin se tem să-i spună adevărul, ceea ce se întâmplă de fapt şi amploarea acestor erori de judecată trebuie să-i fie limpede ca cristalul regimului său”, a mai adăugat directorul GCHQ.

„A devenit războiul lui personal, costul fiind plătit de oameni nevinovaţi din Ucraina şi în măsură tot mai mare şi de ruşii de rând”, a conchis specialistul britanic.

În acelaşi timp, în intervenţia sa la Universitatea Naţională Australiană din Canberra Jeremy Fleming a asigurat că aliaţii occidentali divulgă ”informaţii strict secrete” pentru a câştiga războiul informaţional al lui Putin şi în paralel acţionează împotriva ameninţărilor informatice.

Expertul britanic a mai spus, referitor la China, că interesele pe termen lung ale acesteia nu vor avea de câştigat dintr-o alianţă cu un lider care ignoră ”intenţionat şi ilegal” ”regulamentul rutier” internaţional.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.