Politică

Kazahstanul se pregătește pentru un război hibrid

În următorii ani, “o atenție deosebită” va fi acordată “modernizării complete a armatei și a întregului bloc de securitate”, a declarat președintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev, prezentându-și programul pentru viitoarele alegeri din noiembrie. Provocările externe cu care se confruntă Kazahstanul sunt “fără precedent”, a spus el.

Conflictul dintre Moscova și Astana face parte dintr-o serie de conflicte de “înjunghiere pe la spate”. Atunci când ambele părți se străduiesc din răsputeri să le demonstreze celorlalți că totul este în regulă în relațiile bilaterale, dar de fapt se pregătesc pentru un “păr din loc”, zi de zi.

Prin refuzul categoric de a sprijini Kremlinul în aventurile sale de politică externă și prin lansarea unei reforme politice pe scară largă, Kassîm-Jomart Tokaev a devenit liderul de facto al rezistenței la politica liderului rus în Asia Centrală. Având în vedere interconectarea economiilor rusă și kazahă, granița terestră vastă și alți factori, acest lucru este foarte incomod pentru el. El ar urma cu plăcere linia de politică externă a omologului său uzbec Shavkat Mirziyoyev – de a evita pe cât posibil conflictele cu Kremlinul.

Dar “cămașa proprie” – viitorul Kazahstanului în secolul XXI – este mai scumpă pentru președintele kazah. Astfel, ea este obligată să caute propriile răspunsuri la “natura fără precedent a provocărilor externe”, inclusiv cele militare. După invazia rusă în Ucraina, Kazahstanul a decis deja să aloce aproape un miliard de dolari în plus pentru apărare. Bugetul militar al țării, de 1,7 miliarde de dolari anul trecut, a crescut de aproape 1,5 ori.

Țara dorește să își pregătească armata pentru “războiul hibrid”, care ar putea include atât operațiuni de luptă, cât și atacuri cibernetice, dezinformare și interferențe electorale. Acest lucru confirmă încă o dată că “mâna vecinului de la nord” în evenimentele din luna ianuarie a acestui an din Kazahstan nu a fost atât de simplă pe cât încearcă Ak-Orda să o facă să pară.

Desigur, nu se spune nimic direct și nu se aduc acuzații Moscovei. Dar iată ce este interesant – în aprilie, Kazahstanul a convenit cu China să consolideze cooperarea militară, iar în această vară, președintele chinez Xi Jinping a garantat oficial suveranitatea și integritatea teritorială a Kazahstanului, ceea ce înainte era complet de neconceput. În luna mai a acestui an, Kassîm-Jomart Tokaev a semnat un acord cu Turcia privind producția de drone și, ulterior, privind schimbul de informații. Astfel, Ankara este invitată ca un alt garant al securității sale.

Cu alte cuvinte, prin distrugerea practic a schemei moscovite, care a existat timp de aproape trei decenii, conform căreia Rusia și nimeni altcineva nu este garantul stabilității în Asia Centrală.

Moscova a răspuns deja inițiativelor Astanei, promițând că va avea probleme nu numai cu exporturile de petrol care trec pe teritoriul rusesc, ci și cu eliminarea Kazahstanului de pe piețele de cereale. După cum a declarat săptămâna trecută Eduard Zernin, șeful Uniunii Exportatorilor de Cereale din Rusia, “Rusia va extinde în mod semnificativ livrările de cereale către Tadjikistan, Uzbekistan și alte țări din Asia Centrală.

Dar Kazahstanul reprezintă 90% din transporturile de cereale către Uzbekistan și Tadjikistan. Iar cererea pentru aceste produse nu va face decât să crească în anii următori. De fapt, Moscova intenționează – vorbind din nou de bună vecinătate și cooperare – să “dea din nou o lecție” Kazahstanului și să-i arate că fără Rusia va avea probleme. Ak-Orda nu este categoric de acord cu acest lucru. Și intenționează să se retragă pe Coridorul Mijlociu, renunțând în cele din urmă la tranzitul mărfurilor sale pe teritoriul rusesc…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *