Atitudini

Kievul întinde mâna Chișinăului. Cum va răspunde noua guvernare?

Ei bine, o știre trecută cu vederea (sau anunțată ca printre altele de unele mass-media) anunță că operatorul ucrainean de gaze naturale susține că a transmis Guvernului Republicii Moldova o ofertă de import de gaze direct din UE, fără participarea Gazprom. Astfel, Ucraina propune Chișinăului să-și creeze propriile sale rezerve de gaze în unitățile subterane ucrainene de depozitare a gazelor. Oferta vine în legătură cu întârzierea finalizării construcției gazoductului Ungheni-Chișinău.

Să abordăm problema sub aspect social-jurnalistic. Am mai spus-o și cu alte ocazii, R. Moldova este prinsă în jocurile geostrategice și în războiul dintre Rusia și Ucraina, fiind nepregătită economic și social pentru o situație de forță majoră. Spunea, recent, un cunoscut politician, că, în cazul în care Rusia ar închide pe timp de iarnă robinetul la gaze, supraviețuirea oricărui guvern ar fi imposibilă: lumea ar ieși în stradă cu cratițe, cu polonice, cu ghioage…

Oferta Ucrainei, oricât ar părea de paradoxală și departe de politică, fiind una economică, este ca o hârtie de turnesol pentru actuala coaliție de la guvernare. Lucrurile sunt extrem de simple. Indiferent de opțiunile geopolitice, oferta trebuie analizată din punct de vedere economic, social. Un coleg de-al meu de la „VB” a făcut o analiză pertinentă, scriind, între altele, că „fostul premier Sturza, asistat de omul său de la Departamentul Privatizării, Vlad Filat, i-au făcut pe moldoveni ostatici ai Kremlinului, care a folosit monopolistul din sectorul gazelor pe post de bâtă politică și a șantajat constant guvernările ulterioare de la Chișinău”.

Acum, dacă mai adăugăm varianta Nord Stream, de ocolire a Ucrainei, dacă aceasta va fi realizată cu succes, fiți siguri că Republica Moldova ar putea rămâne într-o bună zi cu „fundul pe gheață” și la propriu, și la figurat, Rusia închizând robinetul de gaze ca să pedepsească Ucraina. Iar victimele colaterale nu se iau în calcul.

În fine, dacă Blocul ACUM este unul proeuropean, ar trebui să-și expună poziția. Fiindcă aici nu mai este vorba doar de politică și de geopolitică, ci de situația sărmanilor noștri concetățeni care achită un preț mai mare decât europenii pentru gazele consumate.

Dacă am fi sudat câte un kilometru de conductă pe lună de la independență încoace, nu am mai fi depins acum de ruși, care ne vând, de fapt, gaz turkmen, tranzitat prin conductele lor, pe care îl dau drept propria extracție. Cum spunea cândva Eugenia Ostapciuc, „las” că știm noi de unde ies gazîli…”. Acum, spicherul Zinaida Greceanâi ne va arăta pe unde trebuie să intre gazele în Moldova.

Sursa://voceabasarabiei.md/ 


 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *