Kissinger crede că e „improbabil” ca Putin să supraviețuiască unei înfrângeri în Ucraina
Fostul secretar de stat american Henry Kissinger afirmă într-un interviu acordat Bloomberg că Vladimir Putin ar putea avea probleme în a rămâne la putere în Rusia dacă pierde războiul din Ucraina.
„Mi-ar plăcea o Rusie care recunoaște că relațiile sale cu Europa trebuie să se bazeze pe o înțelegere și un tip de consens iar cred că acest război, dacă va fi încheiat corespunzător, ar putea face acest lucru posibil”, a spus el.
De asemenea, fiind întrebat dacă Putin ar putea să rămână la putere în cazul încheierii războiului în condițiile respective, Kissinger a răspuns simplu că „este improbabil”.
Diplomatul veteran ajuns la vârsta de 100 de ani a subliniat că este important ca Ucraina să iasă din război ca o democrație puternică și că este preferabil ca încheierea conflictului declanșat de Putin să evite „dizolvarea Rusiei sau reducerea Rusiei la o impotență resentimentară” care ar putea duce la noi tensiuni revanșarde.
Kissinger l-a descris pe Putin, cu care s-a întâlnit de mai multe ori la Kremlin după ce a devenit președinte, drept un „personaj de tip Dostoievski, măcinat de ambivalențe și aspirații neîmplinite”, afirmând că președintele rus este foarte capabil să exercite puterea ca lider și că a folosit-o „excesiv” în ceea ce privește Ucraina.
Henry Kissinger consideră o greșeală o eventuală arestare a lui Putin
Fostul secretar de stat american a făcut mai multe declarații controversate după începerea războiului din Ucraina 2022, afirmând cel mai recent că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele președintelui rus reprezintă o greșeală.
„Putin în fața unei instanțe? Mai bine nu!”, a spus el într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Die Zeit cu câteva zile înainte să împlinească 100 de ani pe 27 mai. El și-a justificat poziția prin faptul că este „imposibil sau mult mai dificil să închei un război dacă legați rezultatul războiului de destinul personal al unui lider politic”.
El a spus de asemenea că nu crede că „totul este vina lui Putin” în ceea ce privește izbucnirea războiului, dar că și-a schimbat opinia privind acceptarea Ucrainei în NATO. Kissinger și-a amintit că în 2014, după anexarea ilegală a Crimeii și declanșarea conflictului separatist din Donbas, era de părere că „Ucraina ar fi trebuit să rămână neutră, cu un statut similar cu Finlanda”.
Cu toate acestea, acum susține că s-a răzgândit și este în favoarea ideii ca Ucraina să se alăture alianței militare odată ce războiul s-a încheiat.
„Astăzi sunt absolut în favoarea acceptării Ucrainei în NATO. Acum că nu mai există zone neutre între NATO și Rusia, este mai bine ca Occidentul să admită Ucraina în NATO”, a explicat el.
Menționăm că în primăvara anului trecut Kissinger a fost ținta unor atacuri virulente din partea președintelui Volodimir Zelenski și a altor oficiali ucraineni după ce a sugerat ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a obține pacea cu Rusia. Ulterior el a dat înapoi și în privința acestor declarații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!