CSI / RusiaUcraina

Kissinger crede că e „improbabil” ca Putin să supraviețuiască unei înfrângeri în Ucraina

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger afirmă într-un interviu acordat Bloomberg că Vladimir Putin ar putea avea probleme în a rămâne la putere în Rusia dacă pierde războiul din Ucraina.

„Mi-ar plăcea o Rusie care recunoaște că relațiile sale cu Europa trebuie să se bazeze pe o înțelegere și un tip de consens iar cred că acest război, dacă va fi încheiat corespunzător, ar putea face acest lucru posibil”, a spus el.

De asemenea, fiind întrebat dacă Putin ar putea să rămână la putere în cazul încheierii războiului în condițiile respective, Kissinger a răspuns simplu că „este improbabil”.

Diplomatul veteran ajuns la vârsta de 100 de ani a subliniat că este important ca Ucraina să iasă din război ca o democrație puternică și că este preferabil ca încheierea conflictului declanșat de Putin să evite „dizolvarea Rusiei sau reducerea Rusiei la o impotență resentimentară” care ar putea duce la noi tensiuni revanșarde.

Kissinger l-a descris pe Putin, cu care s-a întâlnit de mai multe ori la Kremlin după ce a devenit președinte, drept un „personaj de tip Dostoievski, măcinat de ambivalențe și aspirații neîmplinite”, afirmând că președintele rus este foarte capabil să exercite puterea ca lider și că a folosit-o „excesiv” în ceea ce privește Ucraina.

Henry Kissinger consideră o greșeală o eventuală arestare a lui Putin

Fostul secretar de stat american a făcut mai multe declarații controversate după începerea războiului din Ucraina 2022, afirmând cel mai recent că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele președintelui rus reprezintă o greșeală.

„Putin în fața unei instanțe? Mai bine nu!”, a spus el într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Die Zeit cu câteva zile înainte să împlinească 100 de ani pe 27 mai. El și-a justificat poziția prin faptul că este „imposibil sau mult mai dificil să închei un război dacă legați rezultatul războiului de destinul personal al unui lider politic”.

El a spus de asemenea că nu crede că „totul este vina lui Putin” în ceea ce privește izbucnirea războiului, dar că și-a schimbat opinia privind acceptarea Ucrainei în NATO. Kissinger și-a amintit că în 2014, după anexarea ilegală a Crimeii și declanșarea conflictului separatist din Donbas, era de părere că „Ucraina ar fi trebuit să rămână neutră, cu un statut similar cu Finlanda”.

Cu toate acestea, acum susține că s-a răzgândit și este în favoarea ideii ca Ucraina să se alăture alianței militare odată ce războiul s-a încheiat.

„Astăzi sunt absolut în favoarea acceptării Ucrainei în NATO. Acum că nu mai există zone neutre între NATO și Rusia, este mai bine ca Occidentul să admită Ucraina în NATO”, a explicat el.

Menționăm că în primăvara anului trecut Kissinger a fost ținta unor atacuri virulente din partea președintelui Volodimir Zelenski și a altor oficiali ucraineni după ce a sugerat ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a obține pacea cu Rusia. Ulterior el a dat înapoi și în privința acestor declarații.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *