Actualitate

Kremlinul a declarat marți că a reperat în regiunea Donbass din Ucraina drone de tip Bayraktar TB2, fabricate în Turcia

"Nu ne bucură faptul că dronele turcești, așa cum spune relatările, dau târcoale în Donbass", a declarat marți viceministrul rus de externe Sergei Ryabkov.

Exporturile turcești către diferite țări sunt „o problemă serioasă”, a subliniat el. „Cumpără ceva de la noi și apoi își livrează produsele în altă parte. Există aranjamente corespunzătoare, inclusiv controale privind exporturile, în care sunt discutate toate aceste lucruri. Prin canale bilaterale, analizăm o întreagă gamă de astfel de episoade și vom continua să facem acest lucru ”, a adăugat Serghei Ryabkov.

Bayraktar TB2, cunoscut popular sub numele de „Vânător de Pantsir” (Pantsir, fiind sistemul rusesc antirachetă), este un sistem de drone – avioane tactice fără pilot, de altitudine medie, cu rază lungă de acțiune. Sistemul a fost dezvoltat de Kale-Baykar, o societate mixtă a Baykar Makina și a Grupului Kale.

Aceste avioane fără pilot sunt considerate bijuteriile coroanei arsenalului de drone ale Turciei, având mii de ore de zbor în condiții de luptă, executate în regiuni de conflict din Africa de Nord, până în Caucaz.

Acum doi ani, Forțele Armate din Ucraina au primit în funcțiune primul vehicul aerian fără pilot armat Bayraktar TB2.

În plus, la începutul lunii octombrie 2020 , UkrSpetsEksport a raportat că Ucraina negociază cumpărarea a 48 de drone Bayraktar TB2 suplimentare din Turcia.

Rusia se teme foarte mult de apariția acestor drone, deoarece acestea au dat rezultate excelente în lupta împotriva sistemelor moderne de apărare aeriană fabricate de Rusia. Pe lista ”victimelor” dronei turcești sunt peste 10 sisteme Pantsir, Tor, Osa, precum și sute de tancuri și transportoare blindate de personal, relatează publicația Defence-blog.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *