CSI / Rusia

Kremlinul ar fi ordonat televiziunilor de propagandă să îi pregătească pe ruși pentru o înfrângere în războiul din Ucraina

Kremlinul ar fi ordonat televiziunilor rusești și presei de propagandă să îi pregătească pe ruși pentru o posibilă înfrângere în războiul din Ucraina, afirmă serviciul de informații militare al Ucrainei, citat de Ukraîinska Pravda.

„Pentru a schimba percepția rușilor despre ‘invincibilitatea’ militară și pentru a pregăti societatea pentru o posibilă înfrângere, mass-media rusă a primit ordin să vorbească despre războiul ruso-ucrainean ca fiind o confruntare armată între Federația Rusă și toate țările Uniunii Europene și NATO”, afirmă serviciul de informații al armatei ucrainene.

Acesta afirmă că analiștii și consilierii politici ai Kremlinului au recomandat acest lucru pentru a reduce rușinea unei eventuale înfrângeri, prezentând-o ca fiind în fața unui adversar mult mai puternic decât doar Ucraina, scrie Hotnews.ro.

Serviciul ucrainean de informații mai susține că șefii televiziunilor rusești, canalele de propagandă de pe internet și „armata de boți pro-Putin” sunt deja instruiți să treacă la această nouă politică de informare care include și inocularea unei „încrederi oarbe în politicile dictatorului de la Kremlin.

Îi pregătesc televiziunile de la Moscova pe ruși pentru o posibilă înfrângere?

Deși este posibil ca această informație să facă parte din războiul informațional dus de Kiev, jurnaliștii cotidianului La Libre Belgique evocau luni un caz bizar de la postul Rossiya 1 în care unui colonel rus în rezervă i s-a permis să explice de ce decretarea mobilizării generale nu ar ajuta campania militară din Ucraina.

„Cât de curând putem primi primul regiment de avioane de luptă? Nu înainte de Anul Nou”, începe colonelul Mihail Hodarianok. „Nave noi? Nu înainte de doi ani”, continuă el. „Și când va fi gata o nouă divizie de tancuri? În cel puțin 90 de zile”, explica acesta, cu o zi înainte de Ziua Victoriei.

De asemenea, Hodarianok a explicat că Rusia nu are în rezervă echipamente și arme moderne:

„Trimiterea soldaților cu armele de ieri într-un război al secolului XXI împotriva celor din NATO nu ar fi lucrul corect. Mobilizarea nu ar fi de mare ajutor în această situație”, afirma militarul, comentariile sale părând să îi lase siderați pe prezentatorii ruși.

Asemenea afirmații ce ar putea fi considerate chiar defetiste ar fi fost de neimaginat în primele stadii ale „operațiunii militare speciale” ordonate de Vladimir Putin pe 24 februarie, un prezentator al postului Zvezda, televiziunea armatei ruse, dându-l afară din emisiune pe un analist militar ce a cerut un moment de reculegere pentru soldații ruși ce mor în Ucraina.

Incidentul ce a avut loc pe 10 martie s-a viralizat pe platformele social media din cauza reacției isterice a prezentatorului emisiunii care a sărit de pe scaun, țipând la invitat să se oprescă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *