CSI / RusiaInternațional

Kremlinul nu neagă că s-ar fi aflat în spatele scurgerii de documente secrete de la Pentagon, dar susține că „există o tendinţă de a învinovăţi întotdeauna Rusia pentru orice”: „Este o boală”

Kremlinul a declarat luni, 10 aprilie, că există o tendinţă generală de a învinovăţi Rusia pentru orice, atunci când a fost întrebat dacă este posibil ca Moscova să se afle în spatele apariţiei recente a unor documente clasificate care se referă în special la invazia rusă în Ucraina, transmite Reuters.

Această scurgere de documente secrete, dezvăluită săptămâna trecută de cotidianul american The New York Times, vizează evaluări şi rapoarte ale serviciilor de informaţii americane în legătură cu războiul din Ucraina, China, Orientul Mijlociu şi Africa.

Unii experţi în securitate naţională şi oficialităţi din SUA sunt de părere că amploarea subiectelor tratate în documente sugerează că informaţiile s-au scurs de la un american mai degrabă decât de la cineva dintr-o ţară aliată, dar nu exclud posibilitatea ca în spatele acestei acţiuni să se afle actori pro-ruşi.

Un fost ofiţer CIA a spus că este extrem de probabil ca Moscova să fi orchestrat scurgerea de informaţii pentru a semăna confuzie şi potenţiale divizări între Washington şi aliaţii săi.

Atunci când a fost întrebat despre acuzaţia că Rusia ar putea avea un rol, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: ”Nu pot comenta pe acest subiect în vreun fel. Voi şi eu ştim că există în realitate o tendinţă de a învinovăţi întotdeauna Rusia pentru orice. Aceasta este, în general, o boală”.

În legătură cu ideea că Washingtonul l-ar fi spionat pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, Peskov, care a calificat scurgerile de informaţii ”destul de interesante”, a spus că această posibilitate nu poate fi exclusă.

De asemenea, acesta a mai adăugat că este greu de imaginat ca Franţa, al cărei preşedinte Emmanuel Macron a vizitat săptămâna trecută China, să joace un rol de mediator în Ucraina, întrucât Parisul sprijină una dintre părţile aflate în conflict.

Pe de altă parte, potrivit reprezentantului Kremlinului, China are tot dreptul de a răspunde la ceea ce el a numit ”provocări” şi de a desfăşura exerciţii militare în jurul Taiwanului.

China a început sâmbătă, pentru trei zile, exerciţii militare în jurul insulei, la o zi după ce preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a revenit dintr-o scurtă vizită în SUA. Tsai Ing-wen s-a întâlnit cu liderul Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Kevin McCarthy, provocând iritare la Beijing, ca de fiecare dată când au loc întâlniri între oficiali taiwanezi şi americani.

China consideră insula Taiwan o parte a teritoriului său, deşi aceasta se autoguvernează, şi nu a exclus niciodată recurgerea la forţă pentru a o aduce sub control.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *