Kurban Bayramı – Sărbătoarea Sacrificiului
Kurban Bayramı este considerată una dintre cele mai importante sărbători din calendarul musulman şi marchează sfârşitul pelerinajului ritual comunitar la Mecca.
Sărbătoarea Sacrificiului cade în a zecea zi din ultima luna a anului islamic şi este un omagiu adus profetului
A început Kurban Bairam Avraam a credinţei dovedite de acesta prin acceptarea sacrificării fiul său Ismail.
Episodul sacrificiului este relatat de Coran şi este acelaşi şi în Biblie, în Vechiul Testament.
Avraam, sau Ibrahim, în tradiţia islamică, s-a rugat vreme îndelungată lui Allah pentru a-i da un copil. Că să-i pună la încercare credinţă, Allah i-a dăruit un urmaş, însă cu o condiţie: să-l sacrifice la timpul cuvenit. Ismail, viitorul profet, l-a încurajat pe tatăl său să asculte porunca lui Allah, însă îngeri trimişi de EL i-au adus un animal pentru a fi sacrificat în locul băiatului. În prima zi a Sărbătorii Sacrificiului, musulmanii urmează acest ritual amintind mereu și mereu de istorisirea acestor doi profeţi şi de semnificația sacrificiului.
Cu prilejul acestei sărbători, credincioşii îşi încep ziua cu rugăciuni, trebuie să se împace, se fie uniţi, să se gândească şi să îi ajute pe cei săraci sau care au nevoie de ajutor, pentru a obţine iertarea divină.
Sărbătoare musulmană Potrivit tradiţiei islamice, credincioşii au obligaţia ca în această perioada să sacrifice un animal, un batal, o oaie sau o vită, din care două treimi trebuie împărţite, iar o treime se opreşte în casă, pentru a fi consumată de familie.
Anul acesta Sărbătoarea sacrificiului a început luni 14 octombrie cu arife, pregătirea, şi continuă timp de 4 zile, până în seară zilei de vineri 18 octombrie.
Luni dimineaţa, a avut loc Marea Rugăciune Comună, la care au participat doar bărbaţii, pentru a-şi demonstra supunerea şi credinţă în faţă lui Allah.
La Geamia Hunchiar din Constanţa slujba a fost oficiată de muftiul Cultului Musulman, Iusuf Muurat.
Musulmanii din Constanţa respectă cu sfinţenie tradiţia şi mulţi dintre credincioşi îndeplinesc ritualul sacrificiului.
„Este una dintre cele mai importante sărbători religioase. Se sacrifică un animal în numele lui Allah. Musulmanii trebuie să împartă o parte din animal cu rudele şi cu pesoanele nevoiaşe, indiferent de apartenenţa lor. Eu le urez tuturor Bairam fericit“, a declarat muftiul Muurat Iusuf, şeful Cultului Musulman din România.
Muftiatul a sacrificat anul acesta pentru celebrararea Kurban Bayram-ului peste 200 de bovine şi va oferi peste 8000 de pachete credincioşilor.
În România, trăiesc aproximativ 60 de mii de musulmani, cei mai mulţi în Dobrogea.
Sursa: tvr.ro