Afaceri

La -30°C îşi încălzesc caloriferele … de la soare

Agentul economic a instalat pe acoperiş un sistem de colectare a energiei solare cu ajutorul căruia îşi încălzeşte apa menajeră şi caloriferele din hotel. Aceasta este una dintre companiile care a fost premiată în cadrul ceremoniei „EU-EBRD MoSEFF Sustainable Energy Excellence 2012 Award”, pentru realizările lor în domeniul Eficienţei Energetică şi Energiilor Regenerabile. Nominalizate au fost companiile care au solicitat un credit MoSEFF (Linia de Finanţare pentru Eficienţa Energetică în Moldova) pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică şi de energii regenerabile în cadrul companiilor sale.

Alexandru Sapojnic, managerul unui hotel din Ungheni, povesteşte că a investit circa 280 de mii de euro pentru a instala unul dintre cele mai mari sisteme solare din Moldova. Astfel, 64 de colectoare solare au fost instalate pe acoperişul hotelului. Pentru realizarea acestui proiect îndrăzneţ, dar şi a altor acţiuni menite să eficientizeze consumul de energie, antreprenorul a obţinut Premiul pentru cel mai bun proiect de valorificare a energiei solare oferit de EU-BERD MoSEFF. „1280 de tuburi transformă energia solară în energie termică şi prin intermediul conductelor ajunge în două vase cu o capacitate de 10 tone. Un astfel de sistem exclude orice cheltuieli pentru încălzirea apei consumată în cantităţi deosebit de mari la hotel. De asemenea, noi utilizăm sistemul solar pentru a încălzi apa din calorifere. Acum când afară este -22°C…-25°C, temperatura agentului termic care circulă în sistemul de încălzire a hotelului este de 80°C”, povesteşte entuziasmat managerul hotelului. El mai spune că, pentru a eficientiza activitatea hotelului a fost instalat şi un cazan de 160 kilowaţi pe biomasă: peleţi şi brichete. Ca rezultat al implementării acestui proiect hotelul şi-a redus consumul de energie termică cu 664 megawaţi/oră pe an, ceea ce constituie 80% din consum. „O simplă schimbare a mai puţin de 50 de becuri a avut drept rezultat reducerea consumului de energie electrică cu 300 kilowaţi pe zi”, subliniază Alexandru Sapojnic, managerul companiei care a câştigat premiul pentru cel mai bun proiect de valorificare a energiei solare oferit de EU-BERD MoSEFF.

Iar Ion Hadjiu, agronomul şi managerul unui complex de sere care a câştigat premiul pentru cel mai bun proiect de utilizare a biomasei, spune că după realizarea proiectului european compania a reuşit să reducă cheltuielile pentru încălzire cu 50%, echivalentul a 2 mln. lei anual, iar emisiile de CO2 sunt reduse cu circa 1300 tone pe an. În plus sistemul de încălzire permite funcţionarea serelor pe parcursul întregului an, şi contribuie la o distribuire mai uniformă a căldurii în interiorul serelor. „Noi am construit un complex de sere unde în loc de un sistem bazat pe gaz natural a fost construită o centrală termică cu cazane pe biomasă şi sistemul de încălzire cu apă aproape de suprafaţa solului. În Criuleni, pe malul Nistrului, acolo unde avem serele, avem toate condiţiile necesare pentru a ne dezvolta, este foarte multă biomasă. Sperăm că după finisarea proiectului de realizare a serelor să lansăm propria linie de prelucrare a biomasei, ca să micşorăm şi mai mult costurile”, a menţionat Ion Hadjiu.

Tino Mahler, Manager de proiect MoSEFF a remarcat în c adrul ceremoniei de decernare a premiilor că „pe baza acestor rezultate pozitive, UE-BERD „MoSEFF Sustainable Energy Excellence Award” este, de asemenea, conceput ca o posibilitate pentru companiile care încă mai iau în consideraţie beneficiile investiţiilor în domeniul eficienţei energetice. Sperăm că exemplele companiilor premiate vor încuraja tot mai mulţi agenţi economici să investească în eficienţa energetică şi să aducă propria contribuţie la reducerea consumului de energie şi dependenţei energetice a Moldovei, în acelaşi timp îmbunătăţind rezultatele propriei lor afaceri prin intermediul investiţiilor în domeniul eficienţei energetice”, a remarcat Tino Mahler.

În cadrul UE-BERD MoSEFF Sustainable Energy Excellence 2012 Award, au fost premiate şapte companii, la următoarele categorii: eficienţă energetică în industrie; eficienţa energetică în sectorul alimentar; eficienţă energetică în agricultură; eficienţă energetică în întreprinderile mici; cel mai bun proiect de reabilitare a clădirii; cel mai bun proiect de valorificare a energiei solare; cel mai bun proiect de utilizare a biomasei.

Linia de Finanţare pentru Eficienţa Energetică în Moldova (MoSEFF) a fost lansată în 2010 de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cu scopul de a susţine investiţiile în economisirea energiei în cadrul întreprinderilor Moldoveneşti. Pentru realizarea acestui scop, BERD a acordat 20 milioane Euro pentru creditarea prin intermediul băncilor partenere locale: BCR, MAIB şi MICB. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *