Comentariu

La limita de jos a libertății de exprimare

Parcă avem parte de conducere democratică, proeuropeană, însă faptele ne dovedesc că trăim încă în același comunism, fiind conduși de aceiași nomenclatori bolșevici, care și-au schimbat peste noapte haina politică. Totuși, această democrație a noastră are și plusurile ei: au apărut mai multe canale de televiziune, mai multe portaluri informaționale, iar lumea a prins un fel de libertate de a se exprima cum vrea și despre ce vrea. Doar că, după părerea mea, orice libertate, până și cea de exprimare, trebuie să cunoască anumite limite impuse de etica profesionistă și morala socială. Incidentul de săptămâna trecută de la primărie ne-a dovedit că libertatea de exprimare e o chestiune încă necunoscută pentru Moldova. Oare să dai buzna în primărie, să distrugi mobilierul și să provoci primarul înjurându-l, precum un boschetar reprezintă adevăratele valori ale libertății de exprimare? M-am convins încă o dată că moldovenii nu pot protesta. Sau sunt fricoși și o fac prin comentarii anonime pe net, sau sunt megalomani și vânători de rating, care provoacă scandaluri doar pentru a filma un material mai piperat. Ceea ce s-a petrecut la primărie săptămâna trecută poate fi numit scamatorie, bufonadă, chiolhan, iarmaroc, însă nu protest. Pentru că protestul presupune un pic de demnitate. 

Acum să nu credeți că țin parte primarului asaltat de protestatarii violenți. Timp de două mandate pe care le-a avut, edilul capitalei și-a dovedit impotența politică și administrativă. Centrul istoric al orașului nu mai există, transportul urban e la pământ, problema parcărilor a devenit și mai gravă, iar orașul a fost împânzit de gherete, buticuri și construcții neautorizate. Până și terenurile care aparțin primăriei se împart ilegal în CMC, chiar sub nasul domnului primar. În afară de restaurarea lacului de la Valea Morilor, actualul edil nu prea are cu ce să se laude. Toată lumea știe că Dorin Chirtoacă mai este în fotoliul de primar doar datorită contracandidaților săi la acest post. Mai grav este că la următoarea electorală locală iarăși vom fi nevoiți să alegem între răul mai bun și răul mai rău. Primarul, în general a declarat că nu mai vrea să candideze la această funcție. Aș spune că spălarea pe mâini e deja o tradiție dezvoltată de toți guvernanții și miniștrii care s-au perindat prin Moldova. După ce li se termină mandatul, cu toții se spală pe mâini și își cer scuze pentru că n-au reușit să facă nimic. Așa și trăim din electorală în electorală până politicienii nu se spală pe mâini și suntem nevoiți să-i alegem pe alții, care vin, nu fac nimic, își cer scuze și ne spun „adio”.

Recent, primăria a decis să facă o listă cu persoane indezirabile, cărora le va fi interzis accesul în primărie. Le-aș propune să-și mute și ședințele consiliului la Holercani, după modelul guvernului. Nu vor fi deranjați nici de presă, nici de protestatari și vor fi în stare să comită toate ilegalitățile cu inima curată și sufletul împăcat.

Cât despre proteste, am mai spus-o: moldovenii nu pot protesta și nu știu să-și apere drepturile. Iar atunci când puținii protestatari o dau în bară, cu toții sar în capul lor, uitând că mai ieri acești protestatari luptau și pentru drepturile lor. Nu rare sunt cazurile când Oleg Brega a depășit limita bunului-simț, dar să nu uităm că este unicul jurnalist de la noi care încă are curajul să lovească în politicieni. Uneori o face cam primitiv și ajunge să folosească un limbaj de mahala, însă, repet, este unica persoană care încă luptă pentru ceva în țara asta. Așa că nu mai aruncați cu pietre în el. A greșit ca orice om și, spre deosebire de primar, sper să învețe ceva din greșeala pe care a făcut-o.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *