Atitudini

La mai mare!

Nu e vina nimănui că nu a plouat. Nu e vina politicienilor că a fost caniculă. Nu e vina noastră că vom importa grâu şi cartofi. Iar, în această direcţie, putem spune că nu e vina nimănui că se vor scumpi din nou toate alimentele. Noi ar trebui să ne pregătim, şi cum altfel dacă nu cu datorii?

Ce vom face când nu ne vor ajunge banii să plătim cheltuielile de întreţinere? Luăm un împrumut! Nu avem bani pentru cartofi? Luăm pe datorie! S-a stricat frigiderul? Cumpărăm altul în rate. Nu-i aşa că e extrem de simplu? Mai ales că tot oraşul e împânzit cu reclamele băncilor ce ne anunţă că ne dau credite doar cu buletinul. Mergi, te plângi, semnezi hârtii, iei 10 mii şi întorci 15. Partea bună e că omul nu îşi va bate capul cu dobânda. El se va gândi: „Am datorie 10 mii la bancă” şi va dormi un pic mai liniştit decât atunci când şi-ar calcula şi dobânda. Ca în programul „Prima casă”. Dacă ai răbdare şi calculezi la rece, vezi exact cât te costă acel aşa-zis metru pătrat cu 500 de euro. Pui adaosul (dobânda la bancă) şi calculezi pe cei 30 de ani pe care îţi faci rată, apoi realizezi singur că nu mai e oferta aşa de roz cum pare şi că, timp de 30 de ani, tot nu vei avea dreptate când vei spune: „Măcar stau în casa mea”.

Însă lucrurile mici le imită pe cele mari. Aşa cum copiii încearcă să îşi imite părinţii. Republica Moldova are 6 miliarde de dolari datorii externe. Poate nu vă pare mult. Dar să ne gândim că sunt datorii făcute în cei 21 de ani de independenţă. Să ne gândim cât de mare şi bogată e Moldova. Nici măcar un deşert ca Sahara nu avem, că am exporta nisip!

Fac moldovenii vin şi mere de 6 miliarde de dolari? Mă îndoiesc. Şi nici petrolul sau gazul nu izvorăsc de pe dealurile Orheiului. Turismul e pentru românii nostalgici, iar alte surse de venit nu îmi vin în cap. Se mai adună câteva procente de la cei plecaţi „la Spania şi la Italia”, dar nu sunt suficiente ca să acopere datoriile externe.

Îmi pare rău că sunt nevoită să spun, şi n-aş vrea să sune a urare, dar de aici vedem un singur drum, cum s-ar spune la nunţi: „Şi la mai mare!”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *