Social

La mulți ani, Eugen Doga! Astăzi, marele compozitor împlinește vârsta de 86 de ani

Marele compozitor Eugen Doga, Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, unul din autorii Imnului Orașului, împlinește miercuri, 1 martie, venerabila vârstă de 86 de ani.

Eugen Doga este un compozitor de talie universală. A scris muzică pentru circa 200 de filme; romanţe, cântate, piese instrumentale, simfonii, cântece de estradă etc. Celebra compoziţie din filmul „Tandra şi gingaşa mea fiară” este supranumită „cel mai frumos vals de iubire al secolului al XX-lea”.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, raionul Rîbniţa.

A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chișinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel.

Și-a început cariera de muzician ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune și Radiodifuziune (1957-1962). A predat apoi ca profesor la Școala de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1962-1967) și a fost membru al colegiului redacțional și de repertoriu al Ministerului Culturii al RSS Moldovenești (1967-1972). La 1 ianuarie 1957, lucrarea sa „Cântec de anul nou” a fost transmisă la postul de radio moldovenesc, fiind interpretată de o orchestră de copii condusă de Șico Aranov. Aceasta a fost prima oară când o compoziție de-a sa a fost transmisă la radio.

A compus mai multe cantate, printre care: „Curcubeul alb”, „Primăvara omenirii”, „Vocea omenească”; poeme simfonice, cum ar fi: „Inima veacului”. A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic „Mama”, ciclul pentru orchestra de estradă „Ritmuri citadine”, ciclul coral „Marș gigant”, 4 cvartete de coarde, cântece de estradă („Codrii mei frumoși”, „Cântec despre orașul meu”, „Cred în ochii tăi”, „Florile dragostei”, „Iubește, iubește”, „Am visat ploaia” etc.), cântece pentru copii („Imn soarelui”, „Fie soare întruna”, „Moș Crăciun” ș.a.).

Menționăm că strada pietonală din centrul Chișinăului și o şcoală municipală de muzică poartă numele maestrului.

Din 2007, Eugen Doga este cetăţean de Onoare al municipiului Chişinău.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *