Actualitate

La vânătoarea de mistreți

Trebuie să cunoască toți participanții la vânătoare (în primul rând, cei cu calitatea de membri ai Asociației Vânătorilor și Pescarilor), că practicarea acesteia cu abateri de la prevederile Regulamentului privind autorizarea, organizarea și efectuarea vânătoarei la mistreți se consideră la fel acțiune de braconaj, lucru care dezonorează.

Se interzice:

 Vânătoarea cu folosirea armelor ghintuite, folosirea gloanțelor rotunde, precum și a alicelor cu diametrul mai mare de 5 mm;

 Vânătoarea cu câini neînregistrați în carnetele de vânător, precum și în alte cazuri prevăzute de Regulamentul gospodăriei cinegetice;

 Aflarea în fondul de vânătoare a câinilor fără zgardă;

 Împușcarea femelelor care se află în fruntea ciurdei.

În avizul său la Ordinul Asociației ,,Moldsilva” cu privire la vânătoare, Academia de Științe în persoana Institutului de Zoologie recomandă și interzicerea recoltării masculilor dominanți, lucru care, consider, ar trebui respectat, totuși.

Ordinul respectiv, care este unul departamental, prevede ca în fondurile de vânătoare întreprinderile silvice să numească persoane responsabile pentru ordinea și desfășurarea corectă a acțiunilor de vânătoare la mistreți.

Prevederea de mai sus în niciun caz nu înseamnă că inspectoratul și subdiviziunile sale teritoriale rămân pe din afară, lucru absolut greșit înțeles.

Iată de ce, la 20 noiembrie 2014, am emis un ordin al inspectoratului special pentru șefii de agenții și inspecții ecologice, prin care acestea vor asigura obligatoriu:

 participarea inspectorilor de mediu la instructajul efectuat cu participanții la vânătoare;

 informarea participanților la vânătoare referitor la respectarea modului de efectuare a vânătoarei;

 organizarea grupelor de control operative, care vor efectua raiduri privind protecția regnului animal, contracararea braconajului.

În scopul informării obiective a populației vom reflecta prin intermediul mass-media cazurile depistate privind braconajul cu prezentarea datelor referitor la consecințele și sancțiunile aplicate.

Ce avem până la acest moment? În primele zile de vânătoare, 22 și 23 noiembrie, în 11 unități silvice au fost recoltați 20 mistreți. Inspectorii de mediu din teritoriu au raportat că vânătoarea a avut loc regulamentar, fără abateri de la legislație. Lucru pe care îl apreciem.

Conform Hotărârii de Guvern nr.655 din 15 august 2014, limita de recoltare pentru acest sezon este de 433 de mistreți din efectivul real de 2 234 mistreți inventariați la începutul vânătoarei.

Încă o dată, vreau să fac cunoscut tuturor, inclusiv participanților la vânătoare, că inspectorii de mediu vor monitoriza cu strictețe vânătoarea și acesta este un lucru bun și pentru faună și pentru vânători.

De ce și pentru vânători?

Astfel, gândesc, îi vom proteja de ispita de a aluneca în tagma braconierilor și vor rămâne prietenii noștri în continuare în acțiunea de protejare a mediului.

Va urma.



Vitalie CURARARI,
șeful Inspectoratului Ecologic de Stat


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *