Lazurca: UE este catalizatorul implementării proiectelor între Chişinău şi Bucureşti
"Interesul nostru este foarte mare, a fost foarte mare. Şi, pe bună dreptate, acest conflict îngheţat este mult mai aproape de noi decât este de Lisabona. Suntem statul european care ne găsim în imediata vecinătate a acestui conflict. Şi, prin urmare, cred că, în mod îndreptăţit, ne dorim cu intensitate ca acest conflict să se soluţioneze. Poziţia noastră e cunoscută. Ne dorim o Republică Moldova reîntregită, în frontierele recunoscute în plan internaţional, de asemenea, un stat care să îşi menţină actualele ambiţii europene, care să nu fie împiedicate de eventualele prevederi ale soluţiei de reintegrare”.
Îmtrebat dacă UE poate fi considerată catalizatorul implementării proiectelor de substanţă între Chişinău şi Bucureşti, oficialul a menționat că „este catalizatorul şi în multe feluri. Mai întâi, România s-a aliniat liniei de politică pe care Uniunea Europeană o adoptă şi o promovează în raport cu Republica Moldova. În al doilea rând, nu este vorba doar de o aliniere politică, declarativă, simbolică. Şi aici exemplul cel mai bun, care îmi vine în minte, este faptul că cei doi premieri, Ponta şi Leancă, l-au vizitat împreună pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu un dosar de proiecte întemeiate politic şi economic, cu studii de fezabilitate, cu costuri, cu termene de implementare, cu soluţii posibile de finanţare, fie că e vorba de interconectarea sistemelor de gaz din ţările noastre, fie că e vorba de legarea sistemelor de transport a energiei electrice din statele noastre, fie că e vorba de drumuri”.
Diplomatul a ținut să menționeze că după Vilnius, Republica Moldova intră fără îndoială, într-o perioadă de intensitate maximă „şi nu numai datorită faptului că perioada de implementare a angajamentelor europene devine de maximă actualitate, ci şi pentru că această perioadă coincide cu perioada ante-electorală. De aceea, în 2014, Republica Moldova va fi în situaţia de a avea nevoie, încă mai mult, de parteneri loiali, de parteneri atenţi, de parteneri realişti, decât a avut-o până acum, iar România este gata să fie un asemenea partener pentru Republica Moldova. Şi noi, România, şi noi, statele membre ale Uniunii Europene, şi noi, instituţiile comunitare de la Bruxelles vom avea la îndemână câteva instrumente foarte simple. Iar unul dintre aceste instrumente este agenda de asociere care este un plan de acţiuni, cu proiecte concrete, cu surse de finanţare, cu termene de implementare, cu responsabili. România este gata să asume ca un document propriu acest instrument, agenda de asociere, şi să ofere sprijinul de care Republica Moldova va avea nevoie şi pe care Republica Moldova îl va solicita. Noi întotdeauna suntem în construcţia asistenţei pe care o oferim Republicii Moldova, mânaţi de solicitările pe care le primim explicit de la guvernul Republicii Moldova”.
sursa: europalibera.org.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!