UE / Nato

(LE MONDE) Principalul adversar al Rusiei este Uniunea Europeanǎ

Iar întrebarea „unde se va opri Putin?” devine legitimǎ într-un context în care Uniunea Europeanǎ, dupǎ cum aratǎ mulţi comentatori, este total nepregǎtitǎ în faţa strategiei de destabilizare a Rusiei.

In presa occidentalǎ încep sǎ se contureze douǎ tipuri de analize. Pe de o parte sunt cei care spun „Putin nu este Hitler”, „Rusia trebuie sǎ fie aliatul nostru în lupta împotriva islamului radical”, „Europa a greşit în faţa Rusiei şi nu-i înţelege pe ruşi”… şi aşa mai departe. In Franţa, editorialistul Jacques Attali şi academiciana Hélène Carrère d’Encosse sunt reprezentativi pentru acest tip de reflecţie, scrie RFI.

Se înmulţesc însǎ, în Europa occidentalǎ, şi vocile celor care spun cǎ Vladimir Putin reprezintǎ un „pericol real şi imediat”, cǎ Rusia s-a angajat de fapt într-o înfruntare cu occidentalii profitînd de slǎbiciunea Uniunii Europene şi a administraţiei Obama. Iar scenariul unei încercǎri de destabilizare, în perioada imediat urmǎtoare, a ţǎrilor baltice, este cît se poate de plauzibil. Aceasta este în orice caz pǎrerea, clar expusǎ, a ministrului britanic al apǎrǎrii, Michel Fallon.

In acelaşi sens merge şi o analizǎ publicatǎ în cotidianul Le Monde şi semnatǎ de Boris Najman. El considerǎ cǎ Uniunea Europeanǎ este, în prezent, adversarul desemnat al Rusiei. Citez din articol: „Naivitatea noastrǎ şi faptul cǎ ne lipsesc mijloacele de apǎrare sunt deplorabile şi periculoase pentru libertǎţile noastre.”

Proiectul politic al Kremlinului, mai putem citi în Le Monde, nu se opreşte doar la controlul regiunii Donbas. Este vizatǎ de fapt construcţia europeanǎ. Iar Putin, în mod paradoxal, are aliaţi chiar în interiorul societǎţilor europene. Nu întîmplǎtor, iar acest lucru este subliniat şi de publicaţia britanicǎSpectator, Kremlinul sprijinǎ toate tezele care se opun Uniunii Europene, fie cǎ ele vin din tabǎra extremei drepte, fie cǎ vin din tabǎra extremei stîngi. Pentru Putin aceastǎ politicǎ reprezintǎ o revanşǎ dupǎ cǎderea zidului de la Berlin şi dupǎ dezmembrarea Uniunii Sovietice, mai spun comentatorii occidentali alarmaţi de intenţiile Moscovei. Tot ei semnaleazǎ cǎ luna trecutǎ Comisia de politicǎ externǎ a Parlamentului rus a primit ordinul de a examina dacǎ reunificarea Germaniei prin „anexarea Germaniei de est de cǎtre cea federalǎ” a fost legalǎ.

sursa: abcnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *