Leancă despre aderarea R. Moldova la NATO: Subiectul nu este pentru moment prioritar
Potrivit oficialului, Chişinăul poartă discuţii cu actorii importanţi regionali pentru promovarea intereselor sale, inclusiv de securitate naţională.
„Experiența Ucrainei arată că în momentul în care deviezi de la obiectivul pe care l-ai fixat – apar probleme. Dacă Ianukovici ar fi semnat Acordul de Asociere (cu UE) la Vilnius, în noiembrie 2013, eu nu cred că s-ar fi întâmplat ceea ce a urmat la Kiev: proteste, violențe, acte de separatism”, a spus premierul Iurie Leancă.
Referitor la securitatea națională a Moldovei, în contextul situației din Ucraina, prim-ministrul spune că aderarea la NATO nu este, cel puțin pentru moment, un obiectiv prioritar pentru autorități. „Trebuie să dăm dovadă de coeziune națională, să ne axăm pe ceea ce ne unește cu toții, să ne preocupăm de grija cetățeanului, să avem un dialog între putere și opoziție”, a specificat Iurie Leancă amintind de faptul că subiectul aderării la NATO este unul care divizează societate. „Problema aderării sau neaderării la NATO, dincolo de faptul că este un principiu (n.r. al neutralității statului) consfințit în Constituție, iar Constituția trebuie respectată, e un subiect care divizează societatea noastră și nu are, deocamdată prioritate”, a menționat premierul.
În același context, oficialul a spus că, „deocamdată, discuțiile cu administrația americană sunt axate pe reformele din Republica Moldova și pe susținerea puternică din partea Washingtonului a parcursului nostru european”. „Nu putem acum, în această fază, să ne deviem atenția de pe ceea ce ar trebui să ne consolideze – anume obiectivul integrării europene”, a subliniat primul ministru.
„Noi suntem un stat cu anumite resurse, cu anumite capacități, care sunt, din păcate, modeste”, a constatat Iurie Leancă cu referință la capacitatea țării de a-și asigura securitatea națională. „Ceea ce putem noi face și asta o facem – discutăm cu actorii importanți regionali, astfel încât de interesele noastre să se țină cont. Și asta am discutat și la Washington, și la Dublin cu liderii europeni, asta vom discuta și cu ucrainenii, menținem un contact activ și cu cei de la Moscova”, a dat asigurării șeful Guvernului.
„Cel mai important în acest dialog care a fost antamat între aceste mari puteri din Est și din Vest, e să nu se ignore situația noastră… să nu se neglijeze conflictul transnistrean”, a conchis primul ministru în cadrul emisiuni „Moldova în Direct” de la Moldova 1.
sursa: trm.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!