Politică

Leancă pentru BBC: Nu cred că, în situația actuală, majoritatea populației din Transnistria vor să se alipească la o altă țară

„Occidentul și-a demonstrat puterea militară în țările baltice, ați accepta prezența militară a Occidentului în Republica Moldova?”, a întrebat jurnalistul de la BBC. „Există mari diferențe între țările baltice și Republica Moldova. Totodată, noi nu suntem membrii NATO. Ni se spune în permanență că statutul neutru al țării noastre este o calitate valoroasă și sper foarte mult să nu avem motive pentru a-l revizui”, a declarat Iurie Leancă.

„Priviți ce se întâmplă în Ucraina. Ucraina nu face parte din vre-un bloc militar. Neutralitatea la sigur nu este o protecție pentru Republica Moldova”, a argumentat jurnalistul britanic.

„Neutralitatea este un concept. Aderarea la un bloc militar ar putea constitui un obiectiv. Trebuie să examinăm cu mare atenție situația reală. Trebuie să găsim un consens cu NATO, avem un conflict înghețat, dar avem și o opinie publică internă nefavorabilă NATO”, a răspuns șeful guvernului de la Chișinău.

Primul ministru nu crede că, în situația actuală, majoritatea populației din Transnistria ar dori să se alipească la o altă țară și pune la îndoială că referendumul din 2006 s-a desfășurat corect. Asta deoarece mare parte a populației sunt moldoveni, după care urmează ucraineni și doar pe locul trei ruși. Mai mult, o instituție de tip sovietic precum KGB nu ar permite o altă opinie decât aderare la Rusia.

„Trebuie să ne concentrăm la consolidarea măsurilor de încredere, să îmbunătățim infrastructura, asistență medicală, sistemul de educație, să creăm mai multe locuri de muncă și ca pașaportul moldovenesc să ofere circulația liberă atât spre Est cât și spre Vest”, este de părere Iurie Leancă.

sursa: bbc.co.uk/unimedia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *