Legătura între simbolul peştelui folosit de primii creştini şi Iisus Hristos. Ce cod secret utilizau credincioşii zeloşi
Creştinismul devine religie tolerată abia după edictul de la Milano din anul 313. Diferiţi împăraţi romani au rămas în istorie ca mari persecutori ai creştinilor. De teama acestora, credincioşii foloseau diferite semne sau simboluri care să dovedească apartenenţa lor la Biserica lui Iisus Hristos.
„În primele veacuri creştine, imaginea peştelui apare pretutindeni: în picturile murale, pe sarcofage, în inscripţiile funerare, pe diferite obiecte. Creştinii purtau la gât peştişori din metal, din piatră sau din sidef, pe care figura inscripţia: „Fie mântuirea Ta!” sau „Mântuieşte!”, scrie preotul Silviu Cluci pe site-ul doxologia.ro.
Referiri la peşte regăsim în scrierile Noului Testament. Chiar Iisus Hristos îi cheamă pe apostolii săi să fie „pescari de oameni”. Tot Mântuitorul oferă doi peşti pentru a hrăni o mulţime de peste 5.000 de persoane. El asemăna Împărăţia Cerurilor cu un năvod plin cu tot soiul de peşti. Imaginea peştelui este folosită şi pentru a explica multitudinea bunătăţilor cereşti (Matei 7, 9-11; 13, 47-48; Luca 5, 10).
În perioada persecuţiilor, secolele I-IV, numele lui Iisus Hristos era reprezentat sub chip de miel, păstor, peşte, ca semn de recunoaştere a creştinilor între ei.
În limba greacă ἰχθύς, ὁ — ihtis, înseamnă peşte, fiind format din iniţialele numelui lui Iisus Hristos ιχ — IH = Fiul lui Dumnezeu. θέος — teos = Dumnezeu şi υἱός — iios = fiu; numele de Mântuitor σωτήρ, ὁ — sotir).
De asemenea, semnul peştelui prezentat din profil se numeşte „peştele lui Iisus”, fiind un al grecescului ΙΧΘΥΣ:
Iota (I) este prima literă de la Iēsous , adică ” Iisus „ Chi (X) este prima literă de Hristos, care se traduce prin „uns” Theta (TH) este prima literă de Theou , grecescul pentru „Dumnezeu” Ypsilon (Y) este prima litera a cuvântului Yios , grecescul pentru „Fiul” Sigma (e) este prima literă de la cuvântul Soter, care înseamnă „Salvator” .
Simbolurile folosite de primii creştini au fost descoperite în multe locuri din lume, semn al răspândirii creştinismului în primele veacuri de după Hristos. În România, la Potaissa (Turda, judeţul Cluj), a fost găsită o gemă, piatră de onix, pe care este sculptată scena Blândului păstor care poartă pe umeri un miel. În dreapta păstorului este o corabie din care cade un om, iar în jurul vasului se află inscripţionată criptograma IHTIS.
Sursa: Adevarul.ro