Liberalii au comemorat ziua ocupaÅĢiei sovietice
„Întotdeauna cei care ocupÄ spun cÄ e eliberare, n-au cum altfel sÄ-Åi argumenteze ocupaÅĢia. Eu prin decretul semnat în 2010 (când Ghimpu era preÅedinte interimar n.r.) am consemnat cÄ a fost ocupaÅĢie Åi nu eliberare. Decretul a fost semnat în baza unui studiu al istoricilor care au demonstrat cÄ a fost ocupaÅĢie. AdevÄrul nu-l poÅĢi ascunde, 28 iunie e zi neagrÄ, ziua tragediei, poporul român a fost rupt Åi a ajuns sÄ trÄiascÄ în 3 state. Pe când alte naÅĢiuni au un singur stat, o singurÄ lege Åi se bucurÄ de unitatea lor”, a spus Mihai Ghimpu.
Politicianul a adÄugat cÄ din cauza ocupaÅĢiei ruseÅti acum nu ne cunoaÅtem limba, tradiÅĢiile Åi portul, iar cel mai grav a fost cÄ poporul a trecut prin umilinÅĢÄ. „O dovadÄ în plus a politicii de rusificare a fost cÄ în ChiÅinÄu exista o stradÄ Purcel, iar ei au transformat-o în Purcenskaia”, a exemplificat Mihai Ghimpu.
Pe de altÄ parte, tot astÄzi, 28 iunie, Partidul Politic „Casa noastrÄ – Moldova” a depus flori la monumentul lui Pavel Tkacenko cu ocazia „aniversÄrii a 75-a de la eliberarea Moldovei de ocupaÅĢia româneascÄ”.
Pe 28 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administraÅĢiei civile Åi a armatei române de pe teritoriul dintre Prut Åi Nistru Åi din partea nordicÄ a regiunii Bucovina. În cazul în care retragerea nu s-ar fi fÄcut în termenul impus de 4 zile, România era ameninÅĢatÄ cu rÄzboiul. Din cauza presiunilor, administraÅĢia Åi armata s-au retras pentru a evita rÄzboiul. Aceste evenimente s-au petrecut în context geopolitic mai larg, în care prin Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, Germania nazistÄ Åi Uniunea SovieticÄ îÅi împÄrÅĢiserÄ în mod secret sfere de influenÅĢÄ teritorialÄ în Europa RÄsÄriteanÄ, dupÄ care tot în 1939 a început cel de-al doilea rÄzboi mondial, prin care ocuparea Poloniei de cÄtre Germania Åi Uniunea SovieticÄ.
IPN
FiČi la curent cu ultimele noutÄČi. UrmÄreČte TIMPUL pe Google News Či Telegram!