Politică

Licitație dubioasă. România cumpără BMW-uri de 25 mln. euro de la firma prietenului lui Iohannis – Michael Schmidt, care e căsătorit cu sora lui Renato Usatîi

Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) cumpără 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt (foto dreapta), prietenul președintelui Klaus Iohannis.

Contractul este în valoare de 98 de milioane de lei, iar Sindicatul Europol acuză ministerul că a organizat o licitație cu dedicație, deoarece doar modele BMW s-ar fi putut califica după criteriile stabilite în caietul de sarcini, a informat Europa Liberă.

Iohannis îi face „cadou” prietenului său 25 de milioane de euro

Potrivit portalului achizițiilor publice, o singură ofertă a fost depusă. Câștigătorul, Automobile Bavaria SRL, va primi pentru aceste mașini, în total, 98.006.046 de lei, preț fără TVA (aproximativ 25 de milioane de euro – n. red), iar durata contractului este de doi ani. Jumătate din achiziție este finanțată din bani europeni, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (P.O.I.M.) axa 2.5, iar prețul per bucată ajunge la 163.343,41 lei (aproximativ 33.200 euro).

Primul lot de 100 de bucăți este așteptat să intre în dotarea Poliției Române cel târziu în iunie 2023.

Sindicatele din poliție acuză faptul că specificațiile tehnice duc spre modele BMW, ceilalți producători auto neavând modele care să se încadreze în aceste condiții.

”Se se dorește o autospecială cu o putere minimă de 130 kW, motor pe benzină, cuplu motor min. 290 Nm, tracțiune integrală 4×4 permanent (AWD), tipul caroseriei să fie AA, iar transmisia să fie automată pe o cutie de minim 8+1 trepte. După aproximativ 2 săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că singura marcă ce ,,pică” pe aceste specificații este BMW. Iar tipul de BMW este 320ix”, anunță sindicatul Europol.

Ofertanții au cerut modificări la specificațiile tehnice absurde ale cutiei de viteze. Autoritatea contractantă a refuzat.

Licitația a fost derulată în subordinea Ministerului de Interne, condus de secretarul general al partidului președintelui, Lucian Bode.

”Nu putem să nu observăm faptul că în continuare, în ciuda TUTUROR insistențelor, evenimentelor, reportajelor, exemplelor etc. pe care atât noi, cât și opinia publică, le-am transmis în ultimii ani, factorii de decizie din Poliția Română continuă să pună eticheta de unui autoturism pe care se lipește un doar un colant pe care scrie POLITIA și pe care este montată o rampă. În continuare nu se cere șasiu întărit, nu se cer accesorii specifice muncii din dotare (lumini suplimentare montate, compartimentare separată pentru persoanele conduse la sediu, compartimentare separată în portbagaj pt accesorii specifice etc.), ci pur și simplu un autoturism .

Chiar dacă salutăm reducerea de aproximativ 15.000 euro făcută de BMW la fiecare autospeciala, nu putem să nu ne întrebăm dacă factorii de decizie, în birourile lor, unde se uită la televizor și se laudă cu făcute, se pot gândi și mai departe de atât. Noi ne-am plictisit sincer să vizionăm conferințe de presă în care reprezentanții IGPR și ai MAI prezintă achizițiile de tehnică sau de mașini ca fiind mari realizări, deși acestea ar trebui să fie dotări normale, de bun simț”, transmite Sindicatul Europol.

Michael Schmidt este un cunoscut prieten al președintelui Klaus Iohannis, președintele recunoscând faptul că a fost ajutat de acesta de-a lungul timpului.

Am o relație apropiată cu Schmidt. Am puțini prieteni. E un om de foarte bună calitate. E foarte adevărat că firma lui a pus la dispoziția Sibiului un BMW pe care să-l folosim așa cum dorim noi. A fost un lucru mult speculat. Acum nu mai există nicio mașină BMW în comodat la primărie”, declara presei Iohannis în 2014.

În campania electorală pentru prezidențiale, Iohannis recunoștea că a închiriat de la Michael Schmidt un apartament de 60 de metri pătrați, în Bulevardul Primăverii, pe care avea să îl folosească pe perioada campaniei.

Automobile Bavaria SRL este importator oficial BMW în România și, potrivit portalului confidas.ro este administrată de cetățenii germani Leonhard Georg Pfeffer și Michael Schmidt Horst.

În octombrie 2021, Michael Schmidt și soția sa l-au însoțit pe președintele României, Klaus Iohannis, în Germania, la decernarea premiului Carol cel Mare.

Omul de afaceri Michael Schmidt și soția sa Veronica – sora lui Renato Usatîi, alături de Klaus Iohannis a decernarea premiului Carol cel Mare, în Germania . Sursa: Fundația M&V Schmidt/Facebook

Soția lui Michael Schmidt este sora lui Renato Usatîi – Veronica Schmidt.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Pret foarte bun, performante bune, service asigurat,reprezentanta plateste taxele si impozitele in Romania.
  Asta e la categoria hai sa mai ventilam ce nu trebuie.

   1. Aici vorbim de raportul pret performante. Singurul lucru de care au putut sa se ia carcotasii a fost cutia de viteze. 8+1 este o cutie de top. Daca au cumparat un lucru foarte bun cu un pret mai mult decat rezonabil nu vad care este problema. Jumatate din valoare este din bani europeni. Deci un bmw 320 ix iese la 16.5 mii de €.
    Pe la sindicatul acesta al politistilor nu stiti dvs ce fauna misuna pe acolo.
    S-a ajuns pana acolo cu imbecilitatea incat unii urla ca masinile de politie sunt in culorile ukrainei galben albastru. Sunt culori folosite in toata europa.

 2. Bă băieți licitație dureros de dubioasă e aia cu indienii ce vă construiesc (de o să construiască ceva) liniile de legătură electrice cu România. Dar cum spune o vorbă din bătrâni: vezi paiul din ochiul altora dar nu vezi bârna din ochiul tău.

   1. Daa??? Și ce să înțeleg de aici? Ce e făcut de un ticălos nu se mai poate desface de niște oameni corecți?
    Adicătelea RâMa creația bolshevico-fascistă va rămâne veșnic???
    Sau e mai ușor să faci „curățenie” la alții decât la tine-n bătătură???
    Fiți convinși că, dacă există suspiciuni temeinice, DNA-ul va ancheta afacerea asta. La Maldova orice mîrlănie făcută de guvernanți nu are șanse de a fi anchetată (vezi încredințare directă rușilor, vezi afacerea indiană, vezi refuzul de a accepta Dedeman, vezi confiscare active Victoriabank, vezi câte or mai fi…).
    Ați auzit vorba aia românescă despre capra râioasă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *