Actualitate

Liderul grupului PPE: Uniunea Europeană trebuie să aibă propria armată, să nu mai depindă de SUA

 Manfred Weber afirmă că, deşi ţările membre UE au sute de mii de militari, ele nu sunt în poziţia de a asigura securitatea pe aeroportul din capitala afgană Kabul.

„Armatele naţionale, evident, rămân principalii piloni ai apărării. Dar, pas cu pas, trebuie să construim capacităţi europene, precum o forţă europeană de reacţie rapidă, compusă din câteva mii de oameni. Avem nevoie, de asemenea, de o brigadă de apărare cibernetică”, a spus Manfred Weber într-un interviu acordat grupului media Funke, potrivit Politico, preluat de Agerpres.

Uniunea Europeană a făcut deja mai mulţi paşi către o abordare militară comună. În 2017, blocul comunitar a lansat un pact pentru dezvoltarea unor proiecte militare comune, printre care supraveghere maritimă şi apărare cu drone. În acest an, 14 state membre au propus crearea unei unităţi de reacţie rapidă, formată din 5.000 de militari.

Însă dependenţa de SUA pentru misiunea de evacuare din Afganistan a amplificat apelurile pentru o cooperare militară europeană mai intensă.

NATO este împotriva proiectului

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a subliniat, săptămâna trecută, că dezvoltarea capacităţilor militare ale UE este „de importanţă capitală pentru viitorul Europei”.

Totuşi, ţările membre UE sunt divizate pe acest subiect. Multe dintre ele, în special ţările baltice, se tem că eforturile UE s-ar putea suprapune cu cele al NATO şi le-ar putea dilua. Unele guverne sunt îngrijorate şi că asemenea măsuri ar putea afecta relaţiile cu SUA.

În ultimele săptămâni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat de mai multe ori că iniţiativele UE în domeniul apărării ar putea slăbi Alianţa Nord-Atlantică.

Referitor la acest aspect, Weber a argumentat că o cooperare militară europeană mai strânsă ar economisi miliarde de euro şi ar spori autonomia blocului comunitar.

„Belarus, Ucraina, Africa de Nord, Orientul Mijlociu – americanii nu vor rezolva aceste probleme pentru noi”, a explicat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *