„Limba noastră”, limba română și patriotismul
Prin acel proiect se solicita ca pe data de 31 august să fie sărbătorită Limba Noastră cea Română.
Totuși, ministrul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei, Valentina Buliga, a declarat că au parvenit mai multe propuneri cu referire la proiectul de lege înaintat de deputații Ana Guţu, Ion Hadârcă, Vladimir Saharneanu, Anatolie Arhire, Oleg Bodrug, Vadim Vacarciuc și Vadim Cojocaru. Astfel, aprobarea și amânarea examinării proiectului de lege avizului negativ au fost retrase de pe ordinea de zi.
Avizul propunea ca denumirea sărbătorii Limba Noastră să fie lăsată în forma redactată prin Hotărârea Parlamentului din 26 decembrie 1990, până la modificarea Art. 13 din Constituție, potrivit căruia, limba de stat a Moldovei este limba „moldovenească, în grafie latină”.
Totuși, guvernul a avizat pozitiv, în aceeași zi în care a amânat examinarea proiectului de lege cu referire la zilele de sărbătoare, un alt proiect prin care se impune intonarea Imnului de Stat în școlile primare și cele gimnaziale la începutul fiecărei săptămâni. Vorbim despre poezia scrisă de Alexe Mateevici, „Limba noastră”, un elogiu adus limbii române, fără ca numele limbii să apară explicit, și un îndemn pentru prețuirea ei.
Totodată, Imnul va trebui să fie tipărit nu doar în abecedar, ci şi în alte manuale. Scopul acestei iniţiative este de a educa cetăţenii în spirit de patriotism, dragoste de neam şi respect deosebit faţă de simbolurile naţionale. Proiectul de lege cu privire la Imnul de Stat urmează să fie examinat și votat de parlament.
În acest context se observă o poziție contradictorie a miniștrilor: pe de o parte, au o atitudine favorabilă pentru intonarea săptămânală a odei dedicate limbii române, iar, în același timp, nu susțin redenumirea sărbătorii dedicate aceleiași limbi.
Mai mult, sesizarea Anei Guțu pentru interpretarea Art.13 din Legea Supremă, solicitând verificarea posibilității de echivalare a sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu expresia „limba română” va fi examinată de Curtea Constituțională, la 12 septembrie.
Scurt istoric
Limba Noastră cea Română a fost celebrată pentru prima dată la 31 august 1990, în urma adoptării din 31 august 1989, de către Sovietul Suprem al RSSM, a legilor privind revenirea la grafia latină. Însă, în 1994 guvernul agrarian, a decis schimbarea denumirii inițiale în „Limba noastră”, modificarea fiind determinată de prevederile Art.13 din Constituția Moldovei.
De la venirea administrației liberale în fruntea municipiului Chișinău, sărbătoarea și-a recăpătat numele de Limba noastră cea română, cel puțin în capitala republicii. Conform Luciei Culev, șefa Direcției cultură, din cadrul primăriei, până la instituirea în funcție a lui Dorin Chirtoacă, respectiv, în perioada de conducere a comuniștilor, „sărbătoarea era izgonită din Piața Marii Adunări Naționale și avea loc la Teatrul Verde”.