Actualitate

Limitele conturate de fondatorii Consiliului Europe sunt demult depasite

Cand esti tanar, zilele de nastere iti ofera perspectiva cresterii precum si perspectivele de viitor. Dupa o experienta acumulata pe parcursul mai multor ani, ele iti ofera posibilitatea de a evalua in retrospectiva ceea ce a fost realizat de-a lungul anilor. Cea de-a 60-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Londra, prin care s-a fondat Consiliului Europei, este ocazia de a aborda ambele perspective.

Acum saizeci de ani, politicienii care au creat Consiliul Europei aveau o viziune clara a ceea ce doreau sa realizeze. Iata de ce Statutul nostru este atat de concis, clar si simplu. Consiliul Europei exista pentru a realiza „o unitate mai mare intre membrii sai in scopul protectiei si respectarii idealurilor si principiilor care constituie patrimoniul lor comun, precum si in vederea facilitarii progresului lor economic si social”. Aceasta misiune este realizata prin dezbaterea „problemelor de interes comun si prin acorduri si actiuni comune in sferele economice, sociale, culturale, stiintifice, juridice si administrative, precum si prin mentinerea si respectarea continua a drepturilor omului si libertatilor fundamentale”.

Aceste zece state au subliniat faptul ca valorile spirituale si morale constituie sursa veritabila a libertatii individuale, fiind profund convinse de necesitatea unei uniuni mai stranse intre toate statele europene cu o viziune comuna pentru a mentine si realiza aceste idealuri. Ele continua sa fie obiectivele noastre prioritare, deoarece misiunea noastra este de a crea o baza comuna pentru cei 800 milioane de europeni din cele 47 de state membre ale organizatiei. Atunci cand sefii de guvern au revizuit prioritatile Consiliului Europei in cadrul reuniunii de la Varsovia din 2005, au fost elaborate liniile directoare pentru activitatea de viitor a Consiliului, accentul fiind pus pe necesitatea protectiei drepturilor omului, a consolidarii democratiei si a asigurarii preeminentei dreptului.

In practica, exista atat regrese, cat si progrese. Pretul libertatii, dupa cum stiti, este o vigilenta eterna. Un nor greu umbreste in continuare Europa, drept urmare a alegatiilor despre complicitatea unor guverne europene in problema asigurarii unor zboruri de extradare si transfer ale CIA, problema in continuare nesolutionata in ceea ce priveste Consiliul Europei. Recent, ne-am confruntat cu un conflict armat intre doua state membre, Georgia si Rusia, in pofida angajamentelor asumate de a utiliza mijloacele pasnice pentru reglementarea disputelor. Gravitatea problemelor curente este considerabila, dar aceasta nu trebuie sa diminueze importanta progreselor realizate in cele sase decenii pe care suntem indreptatiti sa le celebram cu aceasta ocazie.

Cele peste 200 de conventii semnate de statele-membre sunt un monument al eforturilor de stabilire a standardelor comune pentru o gama vasta de probleme in domeniul economic, social, cultural, stiintific, juridic si administrativ. Ele variaza de la echivalarea diplomelor de absolvire a scolii la asistenta medicala, de la drepturi sociale la lupta impotriva terorismului, a crimelor in spatiul cibernetic si a traficului de fiinte. Toate acestea atesta eforturile continue ale statelor europene de a se apropia prin acordarea beneficiului standardelor comparative tuturor cetatenilor lor, indiferent de locul resedintei. Suplimentar, Consiliul Europei a creat treisprezece agentii speciale, deseori la initiativa a doar cateva state-membre, care sunt deschise pentru participarea altor state. Ele examineaza astfel de probleme precum standardizarea definitiilor stiintifice de baza ale medicamentelor, elaborarea masurilor anticoruptie, imbunatatirea predarii limbilor si combaterea abuzului de droguri si traficul ilicit. Deseori, fiind necunoscute in afara domeniului lor de specializare, ele aduc o contributie majora la unificarea standardelor pe intregul continent, avand adesea o asemenea influenta in lume, incat limitele conturate de fondatorii Consiliului Europe sunt depasite.

Consiliul Europei continua a fi principala organizatie ce monitorizeaza respectarea drepturilor omului pe continentul nostru. Gratie activitatii de investigare a Comitetului pentru Prevenirea Torturii si a Comisarului pentru Drepturile Omului, autoritatile statelor membre – tribunalele, politia, penitenciarele – sunt supuse unei monitorizari minutioase si, in caz de necesitate, sunt denuntate. Nimeni nu doreste sa fie condamnat in fata unui tribunal de jurati, iar statele membre, respectand standardele Consiliului Europei, isi schimba traseul pentru a evita critica si dezaprobarea. Misiunile de monitorizare efectueaza vizite in statele care necesita asistenta, iar rapoartele lor publice consolideaza presiunea opiniei publice pentru respectarea unor standarde inalte de protectie a drepturilor omului pe intregul continent. Mai mult, activitatea Curtii Europene a Drepturilor Omului este in centrul realizarilor Consiliului Europei pe parcursul a sase decenii. Numarul cererilor inaintate Curtii – 62.000 de cereri numai in 2008 – este o dovada a importantei sale.

Pentru viitor, Consiliul Europei are patru sarcini fundamentale:

1. Consolidarea spatiului juridic european. Este important sa revizuim si sa reexaminam conventiile necesare. Unele texte trebuie actualizate, iar in cadrul noilor conventii trebuie organizate noi domenii de activitate.

2. Consolidarea sistemului de monitorizare a protectiei drepturilor omului. Denuntarea si sanctionarea sunt un mecanism util, dar Consiliul Europei are nevoie de mai multe instrumente de sanctionare si incurajare pentru a asigura optiunea pentru progres a statelor sale membre. In cazul in care, intr-un stat-membru, a avut loc un abuz de putere pe cheltuiala indivizilor, persoanele responsabile nu trebuie scutite de pedeapsa.

3. Dezvoltarea programelor noastre de asistenta pentru statele membre care doresc sa-si amelioreze situatia. Toate statele-membre subscriu inaltelor standarde ale Consiliului Europei si sunt dornice sa le respecte, dar unele din ele au nevoie de mai mult ajutor decat altele.

4. Intensificarea comunicarii privind ceea ce facem si ce am realizat. Sporirea vizibilitatii activitatii Consiliului Europei ne va ajuta sa ancoram realizarile noastre in constiinta guvernelor si va asigura sprijinul lor continuu pentru un prieten care poate fi uneori incomod.

Examinand aceste patru probleme, putem crea o spirala pozitiva a schimbarii, unde Consiliul Europei revigorat poate transforma marea Europa intr-un loc mai favorabil din perspective morale si materiale. Consiliul Europei este, asa cum mereu a fost, un element vital in lupta continua pentru exprimarea pozitiva a partii mai bune a naturii umane in guvernarea tuturor statelor.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *