(LIVE TEXT / GALERIE FOTO / VIDEO) În regiunea ucraineană Sumî se sapă şanţuri de-a lungul frontierei cu Rusia. Crimeea trece la ruble din luna mai

.jpg)
.jpg)
(UPDATE 15.20) Separatiștii din estul Ucrainei, care au capturat sediile administrative, pe lângă solicitarea lor de federalizare a ţării, mai cer eliminarea pașapoartelor biometrice și vaccinările. Anunţul a fost făcut de consilierul ministrului de Interne, Stanislav Recinskii, în cadrul unui briefing la centrul de combatere a terorismului al Serviciul de Securitate.
(UPDATE 14.43) Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a declarat că autoritățile de la Kiev nu au ‘așteptări prea mari’ de la acordul semnat cu o zi în urmă la Geneva de Ucraina, Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană pentru dezamorsarea crizei din țara sa, consemnează agenția EFE.
‘Rusia s-a văzut obligată să semneze declarația și să condamne extremismul… Semnând declarația, Rusia a cerut ‘manifestanților pașnici’, dotați cu pistoale-mitralieră Kalașnikov și cu rachete antiaeriene portabile, să se dezarmeze și să predea armele’, a subliniat premierul ucrainean.
În ce privește Crimeea, Iațeniuk a spus că ‘Ucraina, împreună cu comunitatea internațională, va recupera pas cu pas Crimeea, în sens politic și diplomatic’.
(UPDATE 13.20) Donețk
.jpg)
(UPDATE 13.15) Şase avioane de vânătoare canadiene au ajuns în Polonia, scrie podrobnosti.ua.
(UPDATE 11.50) Serviciul de Securitate al Ucrainei l-a dat în căutare pe fiul fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici. Informaţia a fost publicată pe site-ul Ministerului de Interne. Aleksandr Ianukovici este suspectat de falsificarea documentelor, dar şi alte încălcări, scrie nbnews.com.ua.
(UPDATE 11.27) Persoane înarmate au ieşit din sediul concernului media din Kramatorsk. Angajaţii în colaborare cu Serviciul de Securitate al Ucrainei au oprit emisia posturilor de televiziune ruseşti în oraş, iar activiştii pro-ruşi au părăsit instituţia, scrie podrobnosti.ua.
.jpg)
(UPDATE 10.55) Localnicii nemulțumiți din Sloveansk s-au adunat în piața centrală în această dimineață. Circa 50 de persoane cer debloca comitetului Executiv și curățarea orașului de oamenii înarmați.
.jpg)
(UPDATE 10.47) Serviciile speciale ucrainene au primit confirmarea ca în data de 27 februarie, Consiliul Suprem din Crimeea a fost ocupat de militari ruși, care acum mânuiesc armele în estul Ucrainei.
(UPDATE 10.43) În Harkov, Lenin "a amintit" că este instalat în Ucraina
(UPDATE 09.19)
(UPDATE 09.12) Președintele american Barack Obama și-a dat acordul pentru furnizarea unei ‘asistențe militare neletale’ către Ucraina, mai ales furnizarea de echipamente medicale și căști de protecție, a anunțat joi ministrul american al apărării Chuck Hagel, citat de AFP.
(UPDATE 08.40) Informația privind capturarea unor separatiști a fost negată de către secretarul de presă al aeroportului Donetsk. Trupele ucrainene care asigură paza la aeroport susțin că sunt gata să-și apere teritoriul cu ajutorul armelor.
(UPDATE 08.37) Cehia a simplificat obținerea vizei pentru cetățenii Ucrainei. Prin urmare, tinerii de până la 26 de ani și pensionarii de peste 60 de ani vor fi scutiți de la plata pentru vize, scrie liga.net.
(UPDATE 08.35) Director al Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului Janez Lenarčič e menționat că sunt posibile interdicții privind accesul bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 16-60 de ani pe teritoriul Ucrainei, scrie liga.net.
(Știre inițială) "Am venit să arătăm că nu vrem separatism în ţară. Mai multe persoane susţin ideea unei Ucraine unite, dar le este frică să-şi exprime părerea. Astăzi este periculos să dai dovadă de patriotism", afirmă ucraineanul Andrei, în vârstă de 36 de ani.
Manifestanţii au fluturat steaguri ucrainene şi au interpretat imnul naţional, iar pe scenă cinci preoţi ortodocşi şi greco-catolici au recitat rugăciunea Tatăl Nostru.
"Mi-e frică de război civil. N-am crezut niciodată că Rusia ne-ar putea ataca, deoarece am trăit atât de mult timp împreună", comentează Vasili Lisovoi, în vârstă de 68 de ani, citat de mediafax.ro.
Majoritatea manifestanţilor a apreciat că autorităţile de la Kiev au avut o reacţie "foarte slabă" faţă de acţiunile activiştilor proruşi din estul Ucrainei.
"Dacă puterea de la Kiev ar fi reacţionat normal în această situaţie, nu ar fi fost nevoie de organizarea unei astfel de manifestaţii. Suntem aici pentru a-i determina să ia nişte măsuri", spune Oleg, în vârstă de 56 de ani.
Reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, UE şi Statelor Unite au ajuns, joi, la un acord pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, în primul rând prin pentru dezarmarea "grupurilor ilegale", o referire la miliţiile proruse, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.