LIVE VIDEO / Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, depune o sesizare la Curtea Constituțională
La concret, am solicitat Înaltei Curți ca, interpretând prin coroborare mai multe articole din Constituție, să răspundă la următoarele întrebări:
1) În situația în care Președintele Republicii Moldova demisionează și, astfel, funcția de Președinte devine vacantă, sunt sau nu incidente dispozițiile art.85 alin.(4) din Constituție referitoare la interdicția dizolvării Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova?
2) În situația intervenirii vacanței funcției de Președinte, determinată de demisie și întrunirea circumstanțelor prevăzute la art.85 alin.(1)-(3) din Constituție pentru dizolvarea Parlamentului și, totodată, în ipoteza în care termenii în care survine obligativitatea stabilirii datei alegerilor parlamentare anticipate pentru noul Parlament se suprapun/coincid cu termenii în care survine obligativitatea stabilirii datei alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova în cazul vacanţei funcţiei determinată de demisie, se pot stabili și, respectiv, desfăşura în același timp (în aceeași zi) alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale anticipate? Interpretarea vizează, în principal, două elemente:
a) dacă în general se pot desfășura în același timp (în aceeași zi) alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale anticipate;
b) dacă acestea pot avea loc în același timp (în aceeași zi), care este consecutivitatea faptelor și, urmare acestora, a deciziilor, astfel încât ambele scrutine să fie stabilite pentru aceeași dată?
Din punctul meu de vedere, Constituția nu interzice desfășurarea concomitentă a alegerilor parlamentare anticipate împreună cu alegerile prezidențiale anticipate. Numai că, pe lângă întrunirea circumstanțelor constituționale pentru dizolvarea Parlamentului, pentru ca acestea să se întâmple, este nevoie ca Igor Dodon să-și dea demisia.
Dacă Igor Dodon a fost sincer atunci când a spus că vrea alegeri anticipate pentru a scăpa țara de Plahotniuc și Șor și nu a fost o declarație populistă și/sau pentru a șantaja partenerii de coaliție din PD, ar trebui să analizeze serios această opțiune, să-și dea demisia și, astfel, să permită ca cetățenii să curețe clasa politică actuală putred de coruptă. Este adevărat că cetățenii ar putea să-l sancționeze și pe el pentru că timp de 4 ani nu a făcut nimic bun pentru țară. Dar asta este, deja oamenii vor decide. Și dacă s-ar întâmpla asta, nu ar fi rău deloc…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!