Internațional

Lukașenko susține că cererile Poloniei și țărilor baltice de a expulza grupul Wagner de pe teritoriul Belarusului sunt ”nerezonabile și stupide”

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a calificat joi, 31 august, drept ”stupid” ca Polonia şi statele baltice să ceară expulzarea grupului paramilitar Wagner de pe teritoriul Belarusului după moartea liderului mercenarilor, Evgheni Prigojin, în urma prăbuşirii unui avion, relatează Reuters și Agerpres.

”Liderii Poloniei şi ai statelor baltice alimentează isteria cu privire la prezenţa” grupului Wagner în Belarus, a declarat Lukaşenko în cadrul Consiliului său de Securitate, spunând că cererile sunt ”nerezonabile şi stupide”.

De asemenea, aliatul fidel al lui Putin a acuzat Varşovia şi ţările baltice că lansează ”cereri”, în timp ce ”îşi măresc bugetele militare şi atrag formaţiuni militare mari la graniţe”.

”Nu ar trebui să existe niciun soldat străin în Polonia, Lituania sau în celelalte state baltice”, a spus Lukaşenko, referindu-se la forţele desfăşurate în cadrul NATO.

De asemenea, acesta a declarat că este dispus să ”restabilească relaţiile cu vecinii săi”, dar că propunerile sale au fost ”întâmpinate cu acuzaţii şi ameninţări”.

Menționăm că mii de luptători ai Wagner s-au deplasat în Belarus după rebeliunea lor eşuată din Rusia în luna iunie. Ei au participat în special la instruirea soldaţilor locali, cu acordul Minskului.

După moartea recentă a şefului Wagner în urma prăbuşirii avionului în care se afla, Lukaşenko a declarat că doreşte să păstreze până la 10.000 de luptători ai grupului în ţara sa.

Vă amintim că la 28 august, Polonia şi ţările baltice i-au cerut Belarusului să îi expulzeze pe membrii grupului de mercenari ruşi Wagner, a anunţat ministrul de interne polonez Mariusz Kaminski.

”I-am cerut regimului Lukaşenko să expulzeze imediat grupul Wagner în afara Belarusului”, a declarat Kaminski la finalul unei reuniuni cu omologii săi eston, leton şi lituanian.

De asemenea, Polonia şi Lituania au ridicat garduri de-a lungul graniţelor lor cu Belarusul, iar Varşovia intenţionează să desfăşoare până la 10.000 de soldaţi acolo. Moscova, la rândul său, a anunţat desfăşurarea de focoase nucleare în Belarus.

Menționăm că recent, Lituania a închis două dintre cele şase puncte de trecere a frontierei cu vecinul său pro-rus ca răspuns la prezenţa grupului Wagner.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. De ce yi-e frica d-aia nu scapi zice un vechi proverb
    Eu am impresia ca Lucashel , neavind incredere in propria sa armata,vrea sa o faca armata sa proprie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *