UE / Nato

Lukoil CERE intervenţia Comisiei Europene în ancheta din România

Thomas Muller, vicepreşedintele Lukoil, a atras atenţia că ar putea fi puse sub sechestru active în valoare de 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Marea Britanie şi Olanda.

Muller, care săptămâna aceasta va avea întrevederi cu oficiali europeni, a admis că "nu există o linie directă între Comisia Europeană şi o instanţă judiciară din România", subliniind însă că acuzaţiile procurorilor români sunt "nejustificate".

"Am vrea să vedem o implicare europeană în acest caz, deoarece avem de-a face cu o instanţă relativ mică dar care ia decizii uriaşe, care au impact nu doar asupra unor active din România, ci şi asupra unor active europene. Considerăm că nu este o situaţie corectă", a spus reprezentantul Lukoil, citat de Reuters.

Preşedintele Lukoil, Vagit Alekperov, i-a trimis săptămâna trecută o scrisoare lui Maroş Şefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de Energie, cerând "o investigaţie mai transparentă, dat fiind că activităţile constante ale rafinăriei (vizate de ancheta din România – n.red.) au impact asupra alimentării cu petrol în întreaga Uniune Europeană".

Comisia Europeană a confirmat primirea scrisorii din partea Lukoil, precizând că analizează situaţia.

Săptămâna trecută, procurorii DNA au instituit un sechestru record de peste 2,007 miliarde euro pe bunurile și conturile SC Petrotel Lukoil SA din România, Olanda și Marea Britanie. La cele peste două miliarde euro se adaugă și prejudiciul de 230 milioane euro stabilit în octombrie, sumă evazionată și apoi spălată și exportată.

Miliarde de euro au fost exportate de-a lungul anilor prin metode des folosite de experți în fraude financiare, a arătat România Liberă anterior.

Primul pas era împrumutarea fictivă, de-a lungul anilor, a SC Petrotel Lukoil SA Ploiești cu sume de ordinul miliardelor de euro și de dolari de către acționarul majoritar, respectiv de către Lukoil Europe Holdings BV Olanda.

Sumele care au fost date cu împrumut firmei românești depășeau cu mult capitalul firmei-„mamă“ din Olanda, după cum au stabilit procurorii în urma colaborării judiciare intracomunitare.

Al doilea pas era majorarea de capital a Lukoil Ploiești de către firma-mamă Lukoil Europe Holdings BV Olanda cu sume imense, însă și aceste sume depășeau capitalul social al “investitorului“.

Al treilea pas era ca, a doua zi după ce se făcea majorarea de capital fictivă, să se ramburseze împrumuturile fictive cu bani reali, care ajungeau în conturile firmei-mamă Lukoil din Olanda și Marea Britanie.

Așa s-au scos din țară peste 2.007.000.000 euro.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *