Actualitate

M-aş întoarce acasă, dar aici e imposibil să faci cercetare matematică…

Chiar şi genii legendare precum Ramanujan, care a învăţat matematica singur, la un moment dat, a simţit nevoia să meargă la universitate, pentru că nu e posibil să faci matematică fără suportul profesorilor sau fără colegi cu care să colaborezi şi să concurezi, care să te ajute şi să îţi împărtăşeşti ideile”, spune „băiatul de aur al matematicii”, cum a fost numit acum câţiva ani Iurie Boreico, tânărul cu cele mai multe medalii de aur obţinute la olimpiadele şi balcaniadele de matematică, şi care în prezent îşi face studiile pe tărâm american, departe de plaiul natal.

În 2005, a reuşit să rezolve o problemă „de aur” a matematicii, obţinând astfel punctajul maxim la Olimpiada Internaţională din Mexic. Iar în anii 2004-2006 a obţinut performanţe demne de Cartea Recordurilor în domeniul matematicii: trei medalii de aur şi două de argint la olimpiadele internaţionale şi două de aur şi trei de argint la competiţiile balcanice. În prezent, Iurie Boreico, „copilul-minune” al şcolii moldoveneşti de matematică, la fel ca şi alte minţi luminate născute aici, a ales să-şi facă studiile peste hotare şi spune că e puţin probabil să revină acasă.

„Medaliile obţinute mi-au determinat soarta”

Iurie a fost „curtat” de instituţii de învăţământ de peste hotare încă înainte de finisarea liceului. Astfel că, imediat după absolvire, a şi plecat în SUA, la Harvard, una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, pentru care a câştigat o bursă în valoare de 45 mii de dolari. În prezent, el îşi face doctoratul la Universitatea Stanford. Când l-am întrebat de ce a ales să plece din Moldova, mi-a răspuns scurt: „pentru că aici nu poţi face performanţă, în special, în domeniul matematicii”.

Tânărul povesteşte că, de mic, era pasionat de ştiinţe, geografie, astronomie, dar, atunci când a descoperit matematica, s-a „îndrăgostit” iremediabil de ea. „Datorită performanţelor obţinute am ajuns în SUA la cele mai bune universităţi. Ele mi-au determinat viaţa şi profesia mea de matematician”, ne spune Iurie. Şi adaugă că s-a adaptat foarte repede acolo, s-a înţeles din prima cu noii colegi de la universitate şi că singurul lucru care-i lipseşte în SUA este familia. Deşi, în America, nu s-a prea implicat în activităţi extraşcolare, preferând să-şi dedice tot timpul cercetărilor în matematică, anual Iurie Boreico a participat la diverse concursuri de profil unde, de asemenea, s-a clasat în primele locuri. „La universitate concursurile nu se mai consideră importante, în special, cele în care trebuie să rezolvi probleme relativ simple şi elementare la viteză. Accentul se pune pe acumularea cunoştinţelor şi pe înţelegerea teoriilor şi problemelor în profunzime”, menţionează tânărul.

Minţile moldovenilor aflate „în slujba” americanilor

Marea sa pasiune – matematica – îi consumă tot timpul. Dar Iurie nu regretă acest fapt, ci încearcă să le reuşească pe toate. „În timpul liber, mai fac ceva sport, dar ştiu că e mai puţin decât ar trebui. În rest, am doar o singură pasiune, pe care am şi transformat-o în profesie…”, ne spune Iurie. Cât priveşte viitorul său, el este cam rezervat. Deocamdată, de un lucru este sigur: îşi doreşte să rezolve una sau mai multe probleme importante ale matematicii, dar care anume încă nu s-a hotărât. La fel ca şi alţi olimpici despre care TIMPUL a scris anterior, şi „băiatul de aur al matematicii”, tânărul cu cele mai multe medalii la matematică din R. Moldova, spune că va rămâne în Statele Unite. „Cred că după finisarea doctoratului voi merge pe calea postdoctorat, apoi voi deveni profesor asistent şi profesor. Voi încerca să-îmi construiesc o carieră în domeniul academic”, spune olimpicul.

Iurie Boreico spune că s-ar întoarce în Moldova, dar cu o condiţie: „să pot face ceea ce îmi place şi să am un salariu decent”. „Din păcate, astăzi în R. Moldova nu poţi să faci cercetare modernă în sfera matematicii, pentru că profesorii universitari sunt prea ocupaţi cu predarea. În plus, sunt foarte putini matematicieni. Pentru cercetare în matematică trebuie să fie cât mai mulţi specialişti puternici şi tineri interesaţi, care să organizeze conferinţe şi seminare unde să-şi împărtăşească ideile, să colaboreze între ei”, consideră tânărul matematician moldovean. Mai mult, Iurie Boreico e îngrijorat de faptul că Moldova nu are un sistem educaţional atât de performant ca în alte ţări şi „e foarte greu de spus când va avea”.

Iurie Boreico a fost câştigătorul absolut al olimpiadelor republicane la matematică. De asemenea, el a colaborat cu matematicieni de forţă din România şi SUA la elaborarea diferitelor culegeri de probleme şi de exerciţii de matematică…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *