Politică

Mafia drogurilor face ravagii în Belgia. Au vrut să-l răpească pe ministrul Justiției

Patru suspecţi au fost arestaţi în acest weekend în Regatul Ţărilor de Jos în cadrul anchetei privind o tentativă de răpire a ministrului belgian al justiţiei, Vincent Van Quickenborne, care a dat vina pe „mafia drogurilor”, notează AFP.

Ministrul, de asemenea primar al localităţii Kortrijk, s-a adresat sâmbătă seara locuitorilor acestui oraş din Flandra de Vest care participau la un bal municipal, într-un mesaj video difuzat duminică de radioul şi televiziunea publică RTBF, potrivit Agerpres.

El a spus că a primit un telefon joi de la procurorul federal Frédéric Van Leeuw. „M-a avertizat în legătură cu un proiect de răpire care mă viza”, a declarat ministrul în acest mesaj video, adăugând că nu a dorit să anuleze festivităţile pentru „a nu da credit mafiei drogurilor”.

Parchetul federal belgian a anunţat sâmbătă că ministrul a fost plasat sub supravegherea întărită a poliţiei şi că trei suspecţi au fost arestaţi în Olanda. Parchetul olandez a precizat că sunt trei bărbaţi de 20, 29 şi 48 de ani, de naţionalitate olandeză.

Al patrulea suspect a fost arestat în Olanda, a declarat duminică o sursă judiciară.

A fost solicitat transferul lor în Belgia.

O sursă judiciară a confirmat pentru AFP că o armă automată a fost descoperită într-un vehicul reperat în apropierea locuinţei ministrului la Kortrijk.

Cotidianul flamand Het Laatste Nieuws a raportat că în autovehiculul suspect, înmatriculat în Olanda, au fost găsite arme de foc, printre care pistoale kalaşnikov şi sticle pline cu benzină.

Ministrul a reacţionat sâmbătă pe reţelele sociale, afirmându-şi hotărârea de a continua lupta împotriva „crimei organizate”. „Nu ne vom pleca niciodată în faţa violenţei”, a subliniat el.

Premierul belgian, Alexander De Croo, a denunţat o „ameninţare absolut inacceptabilă”. „Nu vom fi intimidaţi de nimeni”, a scris el pe Twitter.

Parchetul federal belgian a explicat sâmbătă că „a fost informat în ultima săptămână despre o posibilă ameninţare” la adresa ministrului justiţiei. O anchetă, încredinţată unui judecător de instrucţie, „a indicat rapid că această ameninţare trebuie luată în serios”, a adăugat Parchetul.

Ministrul a fost pus sub supravegherea sporită a poliţiei şi şi-a anulat unele activităţi. Procuratura nu a oferit alte detalii despre anchetă, mai scrie AFP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *