Justiție

Magistrata Sanduța, respinsă de șefa statului, o acuză pe Maia Sandu de „manipulare a societății, prin declarații ce utilizează informații ascunse sau evazive”

„Este o manipulare grosolană a societății, atunci când un funcționar de stat face declarații la televizor utilizând informații ascunse și evazive”. Astfel, a comentat magistrata, Victoria Sanduța, explicația șefei statului, Maia Sandu, privind respingerea candidaturilor celor 13 judecători, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Aceasta face referire la o declarație făcută ieri de Maia Sandu, care în opinia magistratei „lasă oamenii să înțeleagă ce vor”. „Asta se numește manipulare – a prezenta o informație pentru public, în așa fel, încât nimeni nu poate verifica și nu poate da replică în acel moment, dar publicul deja a primit informația și și-a făcut concluzia pe care și-a dorit-o manipulatorul”, a scris aceasta, pe Facebook.

„Manipularea psihologică este un tip de influență socială care urmărește schimbarea percepției sau comportamentului celorlalți cu ajutorul unor tactici ascunse, amăgitoare sau chiar abuzive. Pentru că manipulatorul își urmărește doar propriile interese, deseori în detrimentul altora, aceste metode pot fi considerate exploatatoare, imorale și înșelătoare.

Este o manipulare grosolană a societății, atunci când un funcționar de stat face declarații la televizor utilizând informații ascunse și evazive, zicând: “eu am procedat așa pentru că știam ceva foarte grav, care ne afectează pe noi toți, dar nu vă spun ce știam și cine a făcut asta, doar vă spun că cineva ceva a făcut, chiar dacă voi nu credeți, dar a făcut și eu am decis să pedepsesc persoana respectivă, dar nu pe cineva concret, pe mai mulți și se dau 13 nume, fiindcă ei toți câte ceva au făcut…”și lasă oamenii să înțeleagă ce vor, asta se numește manipulare – a prezenta o informație pentru public, în așa fel, încât nimeni nu poate verifica și nu poate da replică în acel moment, dar publicul deja a primit informația și și-a făcut concluzia pe care și-a dorit-o manipulatorul.

Ulterior presa tirajează anume aceste declarații și le și mai evidențiază în titlu, fără a preciza faptul că funcționarul respectiv nu a menționat cine concret a comis o faptă reprobabilă și care este dovada concretă a comiterii acestei fapte, deci iarăși a făcut niște declarații cu caracter general. Tirajarea unor declarații manipulatoare (fără confirmare din cel puțin 3 surse) se numește propagandă – Acțiune desfășurată sistematic în vederea răspândirii unor teorii, opinii, pentru a le face cunoscute și acceptate, pentru a câștiga adepți.

Deja cu toții știm ce ne aduce propaganda – nimic bun. Relațiile adevărate, sănătoase, sunt construite pe respect și încredere reciprocă; se bazează pe schimbul onest de idei și informații”, a scris aceasta, pe Facebook.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Las-o, coană, Sanduță !
    Nu-ți stă bine în calitate de jertvă.
    Aveți voi toți din mafia judecătorească nu numai pufușor pe botișor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *