Actualitate

Magistrații i-au scos din închisoare pe Dorin Damir și Valeriu Cojocaru din cauza condițiilor inumane

Judecătorii subliniază că au înlocuit măsurile preventive, din arest preventiv în liberare provizorie sub control judiciar, în cazul lui Valeriu Cojocaru, și în arest la domiciliu în cazul lui Dorin Damir deoarece arestarea preventivă poate fi aplicată „numai în cazul imposibilității aplicării unei alte măsuri preventive mai uşor”. ​

„În cazul în care detenția nu mai este motivată decât de teama că acuzatul ar putea să se sustragă și, respectiv, să nu fie prezent la judecarea cauzei, el oricum trebuie eliberat dacă alte garanții sunt posibile pentru a asigura prezența sa”, se menționează într-o notă publicată pe pagina de Facebook a Asociației Judecătorilor din Republica Moldova.

De asemenea, magistrații au mai subliniat că acuzatorul este obligat să prezinte instanței probe care să demonstreze că există riscuri care justifică arestul sunt actuale și că alte măsuri preventive alternative arestului ar fi insuficiente pentru înlăturarea lor.

Judecătorii au mai subliniat că procurorul este obligat să ia în calcul și să analizeze situația particulară a persoanelor vizate în demers, inclusiv starea lor de sănătate. După ce au descris condițiile de detenție inumane de la Penitenciarul nr. 13 și incapacitate autorităților să asigure condiții decente de detenție și asistență medicală, judecătorii au procedat la relatarea stării sănătății celor doi inculpați:

„Pe parcursul examinării cauzei, apărarea unuia dintre inculpați a invocat constant că starea de sănătate a acestuia s-a înrăutățit din momentul luării acestuia în custodia statului […]”.

În plus, continuă judecătorii, pe 26 noiembrie 2021, apărarea a invocat că are suspiciuni serioase că în timpul detenției în Penitenciarul nr. 13, la unul dintre inculpați a fost depistată Hepatită de tip B, boală de care acesta nu suferea în momentul luării în custodia statului.

Dorin Damir şi Valeriu Cojocaru au fost reţinuţi la începutul lunii august. În calitate de șef al Direcției 5, Valeriu Cojocaru l-ar fi angajat fictiv pe Damir în calitate de agent sub acoperire, fiindu-i oferită o altă identitate. Dorin Damir s-ar fi folosit de cea de-a doua identitate la trecerea frontierei. Aceștia sunt bănuiți de abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

Potrivit oamenilor legii, ei riscă de la doi la 12 ani de închisoare. În același dosar, fostul șef al Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, a fost retinut pe 30 iulie 2021. El a fost mai întâi eliberat din penitenciar și plasat în arest la domiciliu ca la începutul lui octombrie să i se aplice doar interdicția de a părăsi localitatea.

Sursa: anticoruptie.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *