Social

MAI – dotat cu camere portabile pentru prevenirea traficului de copii și femei din Ucraina

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) din Republica Moldova a donat 240 de camere portabile și echipamente, în valoare de 300 de mii de dolari, subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a contribui la prevenirea traficului de copii și femei din Ucraina. Aceste camere vor contribui la eficientizarea măsurilor de supraveghere și control și vor fi purtate de personalul de securitate, care activează pe teritoriul țării și la cinci puncte de frontieră ale Moldovei, inclusiv Palanca, Tudora și Leușeni, transmite Radiomoldova.md.

„Acest echipament le va permite să colecteze înregistrări audio-video cu refugiații care sosesc și pleacă din principalele puncte de trecere a frontierei, precum și ale celor care decid să rămână în țară, devenind un instrument deosebit de valoros atunci când sunt înregistrate fluxuri mari de călători, când copiii și femeile se pot confrunta cu mai multe riscuri”, precizează MAI într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, reprezentanții autorităților de forță vor putea asigura o mai bună identificare și, corespunzător, înregistrare și referire imediată a copiilor în situație de risc, a celor neînsoțiți și separați care fug de război. De asemenea, echipamentul va permite înregistrarea dovezilor audio-video în scopul urmăririi penale a infractorilor, cum ar fi traficanții sau abuzatorii.

Copiii expuși riscului, în special cei separați sau neînsoțiți de părinți sau îngrijitori, sunt deosebit de vulnerabili la multe tipuri de violență, trafic sau exploatare.

„Mulți copii ucraineni trec granița însoțiți de vecini, rude îndepărtate sau singuri, iar acești copii sunt expuși unui risc ridicat de abuz și exploatare. Aceste camere vor consolida gama de servicii de protecție a copilului pe care UNICEF le-a oferit deja furnizorilor de servicii de prima linie de la începutul conflictului”, a declarat Maha Damaj, reprezentanta UNICEF în Moldova.

Până în prezent, peste 600 de mii de refugiați din Ucraina au intrat pe teritoriul Republicii Moldova pentru siguranță și protecție, inclusiv peste 100 de mii de copii. Dintre aceștia, aproape 800 au fost separați de părinți, îngrijitori sau erau neînsoțiți.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *