Mai multe filme românești, în premieră în Republica Moldova, la TIFF Chișinău
12 producții românești de lung și scurt metraj – drame, comedii, thrillere, documentare – vor rula între 6 și 9 octombrie 2016, la Cinema Odeon, în prezența unor invitați speciali.
Lansat de curând în cinematografele din România, „Câini”, în regia lui Bogdan Mirică, este marele câștigător al Trofeului Transilvania la TIFF Cluj-Napoca, a fost distins cu Premiul criticii la Cannes și nominalizat la European Discovery 2016, la Premiile Academiei Europene de Film. Gheorghe Visu, protagonist în film alături de Vlad Ivanov și Dragoș Bucur, a câștigat trofeul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de la Sarajevo. O combinație de thriller, western și film noir, Câini are acțiunea plasată în apropierea graniței cu Ucraina, într-un sat izolat. Un tânăr vine să vândă pământul moștenit de la bunicul său și devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. Trailerul poate fi vizionat aici.
În același weekend în care se lansează pe marile ecrane din România, comedia „Două lozuri” (regia de Paul Negoescu) va fi proiectată, în premieră, la TIFF Chișinău. Inspirat de schița lui I. L. Caragiale, filmul urmărește aventurile a trei bărbați – jucați de Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol – care câștigă o sumă uriașă la loto, dar nu mai găsesc biletul cu pricina și pornesc în căutarea lui. Actorul Dorian Boguță, originar din Chișinău, va fi prezent la premieră și va răspunde întrebărilor publicului. Trailerul poate fi vizionat aici.
O altă comedie spumoasă „despre oameni obișnuiți în situații excepționale” este „București NonStop”, în regia lui Dan Chișu. Filmul despre lumea pestriță de cartier care gravitează în jurul unui magazin non-stop are în distribuție actori precum Gheorghe Ifrim, Cuzin Toma, Olimpia Melinte, Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, Ion Besoiu, Dorina Lazăr, Adrian Titieni. București NonStop este un lungmetraj independent, realizat exclusiv din finanțări private. Trailerul poate fi vizionat aici.
„Lumea e a mea”, desemnat Cel mai bun debut la TIFF 2015, este un film viu și puternic despre generația anilor 2000, pentru care notorietatea se măsoară în like-uri pe Facebook și vizionări pe Youtube. Tânărul regizor Nicolae Constantin Tănase și actrițele Oana Rusu și Ana Vătămanu se vor întâlni cu publicul din Chișinău. Cineastul va susține și o lecție de cinema despre experiența debutului său în lungmetraj duminică, 9 octombrie, ora 12.00, la Baker Street.
Două documentare românești recente figurează în programul TIFF Chișinău. „Cinema, Mon Amour” (r. Alexandru Belc), povestea unui administrator de cinema din Piatra Neamț care visează să reînvie gloria de altădată a cinematografului său și luptă cu frigul, autoritățile și nepăsarea din jur, va rula în prezența protagonistului său, Victor Purice. Filmul a fost selectat în numeroase festivaluri internaționale și a fost inițiat ca parte a campaniei TIFF „Salvați Marele Ecran!”. În căutarea tatălui pierdut (r. Ionuț Teianu) este istoria captivantă a lui John Moore. Când s-a născut, în 1934, mama sa i-a dat trei nume: John, Constantin şi Brâncuşi. I-a spus că tatăl său e faimosul sculptor Constantin Brâncuşi, secret pe care l-a ţinut toată viaţa. Acum, la 78 de ani, începe dificila misiune de a-şi regăsi tatăl pierdut.
Șase povești scurte și foarte diferite vor ține spectatorii în priză, în calupul de scurtmetraje româneşti din competiția Zilele Filmului Românesc la TIFF: O noapte în Tokoriki (r. Roxana Stroe), Blana (r. Tudor Botezatu), Mă cheamă Costin (r. Radu Potcoavă), Proiecționistul (r. Norbert Fodor), O faptă bună (r. Andrei Gruzsniczki), Te mai uiți și la om (r. Ana Maria Comănescu).
La prima ediție TIFF Chișinău, între 6-9 octombrie, la Cinema Odeon, vor rula circa 20 de filme – lungmetraje și scurtmetraje de ficțiune și documentare, majoritatea în premieră în Republica Moldova. Unele dintre ele vor fi proiectate în prezența realizatorilor lor. Programul complet va fi anunțat în curând.
Biletele vor fi puse în vânzare pe www.iticket.md.